Újlipótvárosban van egy hely, ahol a rég bezárt óvoda körbekerített udvarán 63 fa, köztük a környéken mindenhonnan jól látható majd’ 30 méter magas jegenye éli magányos életét.

A Pannónia-Tutaj-Hegyedűs Gyula-Bessenyei utcák által határolt, egykor csodálatos kert, benne a műemlék jellegű 100 éves fürdőházzal könnyen eltűnhet a föld színéről, ha az Önkormányzat véghezviszi tervét: eladja a területet, ahol 6 emeletes lakóház épülne mélygarázzsal.

A tervek kb. 1 éve kerültek napvilágra a környékbeliek nagy megrökönyödésére. A civilek azonnal szervezkedni kezdtek, párbeszédet kezdeményeztek a 13. kerületi önkormányzattal, volt aláírásgyűjtés is, de az önkormányzat hajthatatlannak bizonyult: a kerületi rendezési tervet elfogadták. A helyi lakosokból álló Tutaj Projekt nevű civil szerveződés azonban nem adta fel: 2014. elején engedélyt kért és kapott a fák állapotának felmérésére. Kiderült, hogy jó állapotban vannak, és az is, hogy kivágásuk esetén 3000 facsemetét kellene ültetni a most meglévő növényzet levegőtermelő kapacitásának kiváltására.

Idén nyáron felvetődött a telek ideiglenes közösségi térré alakítása, amit a helyi lakosok, vállalkozások és a közösségi kertek létrejöttében nagy szerepet játszó Kortárs Építészeti Központ is támogatott, de az önkormányzat ettől is mereven elzárkózott.

A telek köztulajdonban maradásáért és a fák megmentéséért folytatott küzdelem következő állomása volt a tegnapi TÉR-ÖLELÉS címmel meghirdetett program, ahol a környékbeli lakók, szülők, gyerekek (sokan egykor maguk is ebbe az óvodába jártak) álltak ki a terület megmentéséért. Kicsik és nagyok lelkesen rajzolták tele az aszfaltot fákkal, virágokkal, pillangókkal. Az iskolásoknak már a cél is világos volt; egy kislány fennhangon magyarázta a barátnőinek: „Azért tüntetünk, hogy megmaradjanak a fák.”

Az esemény végén a telket jelképesen körbekerítettük kék szalaggal, bízva abban, hogy még van visszaút. Több önkormányzati képviselő is jelen volt, talán eljutott hozzájuk is az üzenet…

Egyébként az ifjúság elszántságát bizonyítja, hogy az idei „ÉV FÁJA” versenybe a Berzsenyi Gimnázium diákjai nevezték be az újlipótvárosi jegenyefát, amely jó eséllyel indul a „Hős Fa” címért. Ezt a zsűri ítéli oda egy olyan fának, melynek élete vagy élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. 

Aki szeretné megmenteni az újlipótvárosi jegenyét, itt szavazhat a 4. számú versenyzőre.

Még több kép a Kapanyél Facebook-oldalán.