Ha minden jól alakul, idén is magyar fa lehet az európai év fája. Nem kell ehhez más, csak jó sok szavazat még február 29-ig. Az izgalmakat fokozza, hogy mától már nem publikus a szavazatok állása.

év fája molyhos tölgy Európai év fája treeoftheyear

Amint arról korábban már írtunk a blogon, 2015-ben a bátaszéki molyhos tölgy lett Magyarországon az év fája, amely egy 18. századi erdő emlékét őrzi a településen. A mögötte álló Szent Orbán kápolnát abban az időben emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen vigyázza a települést és lakóit, akik az ‘56-os dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.

 

Ezzel a történettel és sok-sok szavazattal nyerte meg a tölgy a hazai versenyt, így az európai fák között képviselheti Magyarországot. A verseny izgalmasnak ígérkezik, mert míg 6 évvel ezelőtt öt, idén már 15 ország vesz részt az európai megmérettetésben. Magyar fa kétszer hozta el az aranyérmet, és erre idén is jó esély látszik. A tegnap még látható állás szerint Bátaszék öreg tölgye 45501 szavazattal állt az első helyen, a csehek ezeréves hársa 31816 szavazattal követte.

Szavazni a http://www.treeoftheyear.org/Uvod.aspx weboldalon lehet, ahol a többi versenyző története is olvasható. Eredmény április 20-án, addig meg marad az izgalom.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!