Immár hatodik alkalommal szervezi meg az Ökotárs Alapítvány az Év fája versenyt, ahova bárki benevezhet egy szívének, szűkebb vagy tágabb közösségének kedves fát. Idén májusban 60 jelölés érkezett, amelyek közül a zsűri 15-öt válogatott be a döntőbe.

Az egyik idei jelölt Bátaszék öreg molyhos tölgye

 

Ez a verseny nem a legekről szól, tehát nem az ország legmagasabb, legidősebb, legvastagabb törzsű fáját akarják meglelni. Itt a lényeg, hogy az illető fa a környzeteében élők életében valamiért fontos szerepet töltsön be: kapcsolódik hozzá egy érdekes történet, pl. gyógyerőt tulajdonítanak neki vagy esetleg szerelmek szövődnek alatta.

Idén is nagyon sok érdekes történetet olvashatunk a döntős fákról, melyek között van tölgy, mamutfenyő, öreg kőrisfa, vadgesztenye, vadkörte és még sok-sok más. A most vasárnapig tartó közönségszavazás győztese lesz az Év fája, mely jövőre európai szinten is megmérettetheti magát. Ezenkívül a zsűri kiosztja a „Hős Fa” címet egy olyan nevezettnek,  amelynek élete vagy élőhelye veszélyben van, és megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Az Országos Erdészeti Egyesület pedig egy különdíjat ad valamelyik döntősnek.

Igazi kuriózum a győri vadgesztenyefa, amely köré épült anno az Ifjúsági Ház

Akinek nincs különösebb személyes kötődése, nem lesz könnyű a választás. Még nekünk se, mert a jelöltek között egyrészt szerepel a boldogult lánykorunk egyik fő színhelyének számító Győri Ifjúsági Házba „beépített” vadgesztenyefa, de az osztálykirándulások során sokszor látott hédervári Árpád-tölgy is, amelynek törzsén át lehet sétálni.

A döntős fák névsora és történetei itt olvashatók. Szavazni október 18-ig lehet, és az izgalmakat fokozandó a szavazás állása most még látható, de az utolsó napokban rejtett lesz.

Ahogy már fentebb írtuk, a győztes jövőre indul az Európai Év Fája versenyen is, ahol kétszer lett már magyar fa aranyérmes, tavaly pedig a tati Öreg platán második helyezést ért el.

A tavalyi győztes

A poszt végére döntöttünk, szavaztunk. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!