Idén 6. alkalommal szálltak versenybe az ország különleges fái, amelyeket érdekes történetük, a helyi közösségek életében betöltött fontos szerepük miatt neveztek be az ország minden tájáról. A 60 induló jelölt közül a zsűri 15-öt választott ki, közülük aztán internetes szavazással kerültek ki a dobogósok. Nagyon szoros küzdelem végén 2015-ben Bátaszék molyhos tölgye lett az Év fája, alig megelőzve a Balkányi mamutfenyőt.

év fája Ökotárs Hős fa

 

A győztes fa még abból az erdőből maradt meg, melyet a Rákóczi szabadságharc után az Orbán-hegyen telepítettek. Az öreg molyhos tölgy azóta őrködik a Bátaszék feletti dombon, túlélt törököt, tűzvészt, világháborúkat, jégverést. Ezt egyrészt köszönheti annak, hogy a szőlősgazdák az évszázadok során mindig gondját viselték, másrészt egy évben egyszer, május 25-én, Szent Orbán napján a település apraja nagyja felkerekedik, hogy a hagyomány szerint a tölgy törzsét gazdagon meglocsolják borral, bízva abban, hogy a következő évben így bőséges legyen a szőlőtermés és sok a bor.

év fája Ökotárs Hős fa
Az idei Hős fa a győri vadgesztenye

Minden évben kiosztják a Hős Fa címet is egy olyan fának, amely valamiért veszélybe került. Az idei nyertes az Ifjúsági Házzal körbeépített győri gesztenyefa: Lőrincz József Ybl-díjas építész annak idején úgy tervezte művelődési házat, hogy a területén már álló fát ne kelljen kivágni. Az épületet azonban most le akarják bontani, és ez valószínűleg a fa életét is veszélyezteti. A győriek persze összefogtak a gesztenyefa és a művelődési ház megmaradásáért, amit az Ökotárs zsűrije a Hős fa címmel díjazott. 

Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját Magyarország valószínűleg legidősebb fája, a hédervári Árpád-tölgy kapta. A legenda szerint a fa törzsén található nyomokat még Árpád fejedelem lovának kötőféke hagyta 907-ben, amikor seregével itt pihent meg a pozsonyi csatába készülődve.

év fája Ökotárs Hős fa

Az év fája jövőre indul az Európai év fája versenyben, ahol az utóbbi években kétszer lett magyar fa a győztes (kétszer pedig második helyezett). A díjazottak mellett a döntős fák madárodúkat és –etetőket is kaptak ajándékba.

A döntős fák történetei itt olvashatók.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!