Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tudta? Magyarországon 35 nappali ragadozómadár-faj fordul elő

A hazánkban előforduló fajok két rendbe tartoznak. A vágómadár-alakúak rendjének tagjai a keselyűk, héják, rétihéják, ölyvek, sasok, míg a másik rendbe a sólymok tartoznak. A ragadozó madarak határozása nem egyszerű, sok esetben kifejezetten nehéz.

Hazánkban a 4 leggyakoribb faj: az egerészölyv, a vörös vércse, a karvaly és a barna rétihéja. Érdemes megismerni a jellegzetességeiket, hogy legalább ezeket el tudjuk különíteni egymástól.

Az egerészölyv (Buteo buteo) a leggyakoribb ragadozónk. Leginkább télen lehet belőlük sokat megfigyelni, amint az utak mentén ücsörögnek a fákon, kerítésoszlopokon. Közepes termetű, de ha közvetlenül az autónk mellől röppen fel, könnyen láthatjuk hatalmasnak, és az ölyvből hamar "sas" lesz. (A szirti sas - csak összehasonlításképpen - kétszer nagyobb az egerészölyvnél!). Röpképére jellemző a tömzsi megjelenés, rövid nyak, rövid farok, a szárny közepesen hosszú, az alapjánál szélesebb. Reptében gyakran kering rövid köröket leírva. Télen ugyan elvonul egy részük, északabbról viszont nagy számban érkeznek hozzánk telelni, így télen lényegesen gyakrabban találkozhatunk velük.

Zúzmarás front előtt

A helyes kerti fagyvédelemmel az ügyes kertész lépéselőnnyel indulhat tavasszal, azonban nem árt résen lenni, mert könnyen egértanyává válhat egy-egy növényt védő kupac. Ilyenkor nem a fagy pusztít, hanem a pocok rág. De vigyázni kell, mert pihenő sün is lapulhat a halom alatt.

Most már tényleg érkezik a téli hideg. A kertekben az elengedhetetlen, még hátralévő fagyvédelmi munkákat nem lehet tovább halogatni. Aki szeretné, hogy tavasszal újraéledjenek kényesebb növényei, annak földdel, szalmával, egészséges falevéllel takarni kell ezeket.

Amint hűvösebbre fordul az idő, a természetben - így a kertben is - mozgó jószágok téli menedéket keresnek maguknak. Egerek, pókok, katicák, poloskák próbálnak védettebb helyre húzódni. Egy-egy szellőztetés után érdemes alaposan körülnézni, miféle szerzet akar társbérletbe szegődni.

Az egereket - így vagy úgy - irtani kell

Az idei szárazság sok kertlakót új túlélési stratégiára késztet. Az már megszokott, hogy szüret tájt versengeni kell a darazsakkal az édes gyümölcsért. Idén mintha kevesebben lennének, azért nem árt résen lenni. Jó tudni róluk, hogy az édes lé jobban érdekli őket, mint a csata az emberhúsért. Mint rutinos cefrekészítő jól megvagyok a darazsakkal, még egyszer sem böktek meg. Ha rám szállnak, legfeljebb nyalogatják a bőrre fröccsent gyümölcslevet, s odébb állnak. Családunkban is csak egyetlen szúrásról tudok, mint utóbb kiderült az egyik lába beszorult egy karikagyűrű alá, s ijedtében bökött a sárga-fekete csíkos "fenevad".

körte.jpg

Kedves olvasónk panaszolja: pocokhordák támadták meg házát, eszik a téglát. A kertes házakban a lakásban is megjelenhetnek az egerek. A kertvárosi részeken él a házi egér, a mezei egér, valamint a kettejük alkalmi nászából származó güzüegér. Úgy tudom, hogy a házi - és güzüegér bejár a házba, a pocok és a mezei egér nem.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek