Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zúzmarás front előtt

A helyes kerti fagyvédelemmel az ügyes kertész lépéselőnnyel indulhat tavasszal, azonban nem árt résen lenni, mert könnyen egértanyává válhat egy-egy növényt védő kupac. Ilyenkor nem a fagy pusztít, hanem a pocok rág. De vigyázni kell, mert pihenő sün is lapulhat a halom alatt.

Most már tényleg érkezik a téli hideg. A kertekben az elengedhetetlen, még hátralévő fagyvédelmi munkákat nem lehet tovább halogatni. Aki szeretné, hogy tavasszal újraéledjenek kényesebb növényei, annak földdel, szalmával, egészséges falevéllel takarni kell ezeket.

A következő napokban nem lesz hideg, fagyok se várhatók még, úgyhogy elvégezhetjük mindazt a kertben, amire eddig nem volt időnk.

ősz szép.jpg

- A jövőre virágágyásnak kiszemelt területet ássuk fel, és ha van már, forgassunk bele félig érett levélkomposztot. Így tavasszal finomszemcsés, laza talajunk lesz.

- A tavaszi hagymásokat még most sem késő elduggatni. A nagyobbakat kétszer olyan mélyre kell ültetni, mint amekkora a hagyma. A pocok nagyon szereti a virághagymát, főleg a tulipánét, ezért jobb, ha a hagymákat kosárban ültetjük a földbe. Ilyet dróthálóból magunk is könnyedén készíthetünk. (0:50-nél kezdődik)

- A krókuszhagymákat legegyszerűbben úgy ültethetjük el, hogy fogunk egy marékkal, és leejtjük a földre. Ahova pottyantak, ott késsel fúrunk egy kis lyukat, és hüvelykujjal egyszerűen belenyomjuk a földbe. Így teljesen természetes hatást érhetünk el, a virágok úgy fognak kibújni a földből, mintha csak véletlenül kerültek volna oda.

- Kukkantsunk be a deszkák, kövek alá, talajrepedésekbe, és ha „fehér gyöngyöket” találunk, azonnal semmisítsük meg, mert ezekből még novemberben kikelhetnek a csigák.

Aki pedig programra vágyik, ma délután 3-kor a Füvészkertben a FitoFriday – ami most már Saturday- keretében általános séta ingyenes vezetéssel, sok-sok érdekes történettel.

Vasárnap Márton-nap, ne felejtsünk el libát enni! A Néprajzi Múzeumban egész nap libás programok, a madarak szerelmeseinek pedig délután 2-kor „Tukántól a fecskéig” címmel Bankovics Attila ornitológus tart előadást.

Egyébként pedig országszerte Márton-napi vigasságok, szinte mindenki talál valamit lakhelye közelében.

Szép hétvégét!

Kedves olvasónk panaszolja: pocokhordák támadták meg házát, eszik a téglát. A kertes házakban a lakásban is megjelenhetnek az egerek. A kertvárosi részeken él a házi egér, a mezei egér, valamint a kettejük alkalmi nászából származó güzüegér. Úgy tudom, hogy a házi - és güzüegér bejár a házba, a pocok és a mezei egér nem.

Télen az állatok nehezebben jutnak élelemhez, ilyenkor aztán olyan helyekre is ellátogatnak, amelyeket normális körülmények között messze elkerülnek. Amíg a madarakat mindenki lelkesen gondozza, a nagyobb testű állatokat már igyekszünk távol tartani.
Elismerem, hogy egy cinkét sokkal olcsóbb és egyszerűbb télen etetni, mint mondjuk egy vaddisznót, de ez utóbbi sokkal nagyobb károkat tud okozni.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek