Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az egyik legfontosabb őszi munka a hidegre érzékeny hagymákat és más földben rejlő kincseket felszedni és védett helyre cipelni. A menteni valók között elsők között a kánákat vagy, ahogy sokan ismerik, rózsanádakat kell kiásni.

Vessetek retket!

A retek (Raphanus sativus subsp. sativus) az egyik leghálásabb zöldségféle a veteményesben: az évszaknak megfelelő fajta kiválasztásával kora tavasztól őszig vethető, nem túl igényes, és ahogy a "hónapos" jelző is mutatja, néhány hét után szüretelhető. Nevét a latin radix=gyökér szóból kapta. Bár pontosan nem tudni, vélhetően Ázsiából származik, a Wikipédia szerint Európába Marco Polo hozta be Kínából. Először a francia konyha fedezte fel magának, aztán egész Európát meghódította a friss ropogtatni való.

Csigafrász újratöltve

A májusban már szinte teljes pompában virító kert nem csak a gazda szemét gyönyörködteti, de a csigák fantáziáját is megmozgatja. A mostani nedves idő a zsenge zöldségekkel, virágokkal igazi Kánaán a csúszómászóknak. Szerencsére vannak azért növények, melyeket még ők sem kedvelnek, ezért érdemes néhányat kipróbálni a csigák elleni hadjáratban.

Az árnyékliliommal nem nyerhetünk csatát

A csigák régóta megkeserítik a kertészek életét, főleg, amióta az Ibériai-félszigetről Ausztrián át hozzánk is bemászott, ill. közlekedési eszközökre felkapaszkodva beutazott a spanyol meztelen csiga.

Míg a többi fajta meztelen csiga ellen be-bejönnek bizonyos praktikák, amelyekről korábban már írtunk itt, a spanyol óriás könnyedén átmászik a tojáshéjon, átrágja magát még a kaktuszon is, ha az útjába kerül. Ellene az indiai futókacsa (Anas platyrhynchos f. domestica) a tökéletes megoldás, aki nem csak a kifejlett példányokat fogyasztja nagy lelkesen, de a petéket is felkutatja, akárhol is rejtőznek a kertben.

Csigafrász

A sok eső ugyan jó hír a gombászoknak, de a kertészek foghatják a fejüket, mert az állandó pára, nedvesség nem csupán a gombás megbetegedések melegágya, de a csigák is imádják. Akárcsak a növényeinket.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek