Kedves olvasónk panaszolja: pocokhordák támadták meg házát, eszik a téglát. A kertes házakban a lakásban is megjelenhetnek az egerek. A kertvárosi részeken él a házi egér, a mezei egér, valamint a kettejük alkalmi nászából származó güzüegér. Úgy tudom, hogy a házi – és güzüegér bejár a házba, a pocok és a mezei egér nem.

Ha nagy kárt okoz a támadás, érdemes féregirtót hívni, mert ők valóban hatásos szerekkel, gyorsan, garanciával végeznek a betolakodóval. Különben elhúzódó viadalra lehet felkészülni, saját példámat tudom hozni, amely végül eredménnyel végződött. Egyetlen haszna azért volt: rengeteg lomot kidobtunk.

A hét néhány napján lakott vidéki házunkban nem szokatlan vendég az egér. Többnyire egy-egy elpottyantott ürülékük jelezte, merre jártak. Nem volt vészes, valószínűleg a padláson lakó macskák karban tartották az egérpopulációt, így nem okoztak jelentősebb kárt. Két éve késő ősszel viszont megindult az egérinvázió.
Bevetettünk mindent. Az összes táplálékgyanús dolgot egérbiztosan elzártuk, amit már megrágtak, kidobtuk. Kihajigáltuk a már szétrágott újságokat, sátrat, műanyag zacskókat, WC-papírt. A felderített egérfészkeket széttúrtuk, fertőtlenítettünk. Ezek után jött a piros zselés méregzacskók körmönfont szétszórása, féltucatnyi rugós egérfogó és macskacsalogatás.

A következő hétvégén a pusztító rágás ugyan megszűnt, fogyott a méregből is, egy-két egeret elkapott a csapda, volt amelyikből csak a sajt tűnt el, de akadt olyan, amelyik érintetlen volt. Viszont új egérpiszok borított mindent, és az egyik ágyneműtartóban találtunk egy újabb fészket, ahol egy – harmadik helyiségben tárolt – mosószeres dobozról lehántott címkéből készült az egérfik nyoszolyája. Ez is mutatta, távollétünkben nagy buli lehetett.
Újabb teljes takarítás, fertőtlenítés, de eddigi küzdelmünket kudarcként éltük meg. A gazdaboltban ajánlották, váltsunk mérget. Vettünk kék színű zselést, ennek ugyanis más a hatóanyaga, újra felszerszámoztam a csapdákat. Nem cifrázom tovább, de ez így ment hónapokig. Jelentős rágás nem volt, de a piszok csak nem maradt el.

Egérfogó köcsög

Ezek után kipróbáltuk a rádiós módszert, ami a fóliasátorban mászkáló vakond ellen néha hatásos. Egy időkapcsoló segítségével napközben gyakran be-bekapcsolt a nem is nagyon hangosra állított rádió. És láss csodát, eltűntek az egerek! Ha tárgyilagosan nézem, akkor az állandó fertőtlenítőszeres takarítás, váltott hatóanyagú méreg, fizikai egérgyilkolós csapda és a rádió együttes hatása segítségével győztünk.
A mezei pocok egyébként távol marad az építménytől, tavaly a nyár végén ugyanis az e ház melletti gyümölcsösben szinte minden lépés eltalált egy pocoklyukat, szerencsére mégsem jöttek be télen a házba.