Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A golgotavirág télen

A golgotavirágfélék (Passifloraceae) felfedezésének története a 16. századba nyúlik vissza, amikor spanyol hittérítők járták a trópusi Amerika indiánok lakta őserdeit, hogy keresztény hitre térítsék az őslakosságot. A spanyol szerzetesek a bonyolult virágszerkezetben Jézus keresztre feszítésének szimbólumát látták, ezért kapta a szenvedés virága nevet, amelyet a növénycsalád latin elnevezése a 17. század eleje óta őriz ("passio" = szenvedés, "flor" = virág).

10 sziromlevele a tíz apostolt, drótformájú porzószirmai a töviskoronát, öt szélső porzó szála az 5 sebet, magháza a kelyhet, melyet Jézusnak ki kellett innia, szív alakú magjai a szerető szívet, a háromkaréjú levelek a lándzsahegyeket, a kacsok a korbácsot jelképezik.

Nem kertes téma, de régi olvasóink talán emlékeznek rá, hogy 2 éve hírt adtunk a blogon a nyíregyházi elefántok bimbózó szerelméről, melynek mostanra be is érett a gyümölcse: pénteken este megszületett, és most már a kifutóban is láthatja a nagyközönség a Nyíregyházi Állatpark afrikaielefánt-bébijét. 

Az alig 100 kilós csöppség fiú, de a keresztelő még várta magára, mert nevét majd a látogatók ötletei alapján választják ki. Ebben az állatparkban nem újdonság az elefántutód, hiszen 2007-ben is itt született meg Magyarország első afrikaielefánt-bébije, aki ma már német állatkertben alapított családot.

A mostani csöppség idén Európában az első afrikaielefánt-gyerek, aki valószínűleg 5 évig marad Nyíregyházán a mamájával, Kwanzával. És persze Jack papával is…

Köszönet a fotókért a Nyíregyházi Állatparknak!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A zsidó naptár szerint most van a fák újéve, minden fa születésnapja. Ez alkalomból köszöntsük hát a 2014-es Év Fáját, a mezei juhart!

Ahogy már korábban is hírt adtunk róla, az Országos Erdészeti Egyesület 1996-ban indította el az Év Fája mozgalmat, melynek célja, hogy felhívja a szakemberek és a széles közvélemény figyelmét egy-egy őshonos fafajra. Az eddigi évek során mindig az erdészeti szakma képviselői jelölték ki azt a fafajt, amellyel kapcsolatban aztán egész évben figyelemfelhívó, ismeretterjesztő rendezvényeket szerveznek. A 2014-es évre viszont változtattak az eddigi gyakorlaton: kijelöltek 3 figyelemre érdemes "versenyzőt", és közönségszavazásra bocsátották, melyik legyen a nyertes. Végül a jegenyenyár (Populus nigra cv. Italica), a vénic-szil (Ulmus laevis) és a mezei juhar (Acer campestre) hármasából ez utóbbi került ki győztesen.

450px-Acer_campestre_006.jpg

Madarak és Fák Napja

E jeles nap Chernel István nevéhez kötődik, aki lelkes ornitológusként meghonosította hazánkban a madáretetőket és -odúkat, melyeket először a háza körüli parkban helyezett el. 1902-ben szülővárosában, Kőszegen szervezte meg az első Madarak és Fák Napját, melyet azóta minden év május 10-én tartunk.

gyurgyalag-22803.jpgAz Év madara

A Nyíregyházi Állatparkban mindig bimbózik valami: februárban a rendkívül ritka kamélia, most pedig az elefántszerelem.

elefánt szex 287.jpgElőtte

Az ország első afrikai elefántja Nyíregyházán született, de 6 éves korában egy francia állatkertnek adták. Azóta mindenki várja, mikor érkezik egy újabb kis ormányos. Másfél éve Angliából jött a most 20 éves Jack, akinek tegnap sikerült becserkésznie a park fiatal afrikaielefánt-tehenét, a 11 éves Kwanzát.

A képek tanúsága szerint dúl a szerelem, így talán nem hiú ábránd már, hogy majdnem 2 év múlva egy elefántbébivel gazdagodjon a Nyíregyházi Állatpark. Addig pedig a hatalmas állatok folyamatosan szolgáltatják az elefántszuvenírt, mellyel felturbózhatjuk kertünk, balkonládáink földjét.

elefánt szex 313.jpgUtána

Köszönjük a fotókat a Nyíregyházi Állatparknak.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek