Az idei szárazság sok kertlakót új túlélési stratégiára késztet. Az már megszokott, hogy szüret tájt versengeni kell a darazsakkal az édes gyümölcsért. Idén mintha kevesebben lennének, azért nem árt résen lenni. Jó tudni róluk, hogy az édes lé jobban érdekli őket, mint a csata az emberhúsért. Mint rutinos cefrekészítő jól megvagyok a darazsakkal, még egyszer sem böktek meg. Ha rám szállnak, legfeljebb nyalogatják a bőrre fröccsent gyümölcslevet, s odébb állnak. Családunkban is csak egyetlen szúrásról tudok, mint utóbb kiderült az egyik lába beszorult egy karikagyűrű alá, s ijedtében bökött a sárga-fekete csíkos „fenevad”.

körte.jpg

Az idei gyümölcsszüret érdekessége, hogy katicaszerű bogarakat találtunk a szilvában. Biztos nem a tetvekért másztak be. A számomra fura rovar élőhelynek még utána kell néznem.

szilva.jpg

Viszont pofátlanodnak a mezei és más egerek. Eddig főként ősszel jelentek meg a lakások nyílásaiban, az idén, amikor a szárazság miatt bizonyára kevesebb az eleség, korábban. A minap a Kossuth Rádióban érdekes riportot hallottam az egyik nagy élelmiszer-áruházból. Egy hölgy panaszolta, hogy frászt kapott, amikor a száraztészta-válogatás közben egy egér futott a kezére. Mindezt annak a hír kapcsán mondhatta el, hogy a NÉBIH (a szintén jó nevű ÁNTSZ/KÖJÁL jogutódja) szeptembertől zöld számot működtet, amelyet az áruházakban is jól látható méretben és helyen ki kell függeszteni. A zöld számon lehet hasonló eseteket bejelenteni, s azt ígérik, hogy a hatóság azonnal intézkedik.

Ismerve a magyar virtust, nem kizárt, hogy láncok ellenségei egerekkel érkeznek az áruházakba, hogy a sokat kritizált erőfölényen változtassanak, s az aprómunkát a rágcsálókra és a NÉBIH-re bízzák.