Tegnapi posztunkban már írtunk arról, hogy a hideg idő közeledtével sok hasznos (és kevésbé az) élőlény keres biztos szállást. A katicák, poloskák, pókok jobb híján beköltöznek a fűtött lakásokba, de megkönnyíthetjük a dolgukat, ha a kertben rovarszálló(ka)t állítunk fel nekik.

Nem kell nagyon bonyolult dologra gondolni, néhány alapanyag kell csak hozzá. Különösebb kézügyességet sem igényel az „építkezés”. Az előrejelzések szerint pár napig örülhetünk a vénasszonyok nyarának, ami kiváló alkalom, hogy pl. a hétvégén összeüssünk egy rovarszállót.

A legegyszerűbb, ha egy virágcserepet nádrudakkal töltünk meg (a cserép alján a kis csöveket rögzíthetjük modellező agyaggal), majd egyszerűen felakasztjuk egy napos helyre a kertben. Arra azért ügyelni kell, hogy a nádszárakba ne tudjon beesni az eső.

A berendezéshez használhatunk csak egyféle anyagot, de variálhatjuk is: minden „szoba” más-más enteriőrt kaphat. A lényeg, hogy csak természetes anyagok legyenek benne: fa, cserép, tégla, kő, toboz, szalma stb, amelyekbe vagy közé könnyen befészkelhetik magukat az új lakók.

A gyerek(ek)et is be lehet vonni a barkácsolásba, jó móka lesz! Aztán már csak várni kell, és nemsokára benépesül a rovarszálló. Persze, lesznek a szívünknek nem annyira kedves lakók is, de a szomszédi vitákat bízzuk a szállóvendégekre, meg fogják oldani egymás között.

Forrásokért katt a képekre.

További ötletek egy korábbi posztunkban itt, és a Kapanyél Pinterest-oldalán.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!