A hideg idő közeledtével sokan már kitették a madáretetőket, elkészítették a kertben vendégeskedő süncsalád vackát. A rovarokra viszont nem nagyon gondolunk. Pedig ők is szép számban laknak a környezetünkben, csak nincsenek annyira szem előtt. Megbújnak a farepedésekben, kövek vagy az avar alatt, miért is kellene foglalkozni velük?

Mert megérdemlik. Egyrészt több rovarfaj nagyon sok hasznot hajt a kertésznek azzal, hogy pusztítja pl. a levéltetveket. Másrészt egy részük ritka, így megérdemlik a védelmet, ahogy a gyakoribbak is, mert őket meg a táplálékláncban fölöttük állók veszélyeztetik. Így aztán semmi okunk nincs, hogy ne építsünk nekik rovarszállót, ahol megbújhatnak, vagy akár hosszabb távra be is rendezkedhetnek.

picike.jpg

A rovarhotel építésének nincsenek különösebb szabályai: szinte bármit felhasználhatunk hozzá, ami természetes anyag. Elkészítése nem nagy ördöngösség, gyerekekkel is jó móka lehet. A „falakat” adhatja régi raklap, faláda, de néhány lécből magunk is készíthetünk keretet.

P1000257.JPG

Minél több szinten és stílusban rendezünk be lakosztályokat, annál többféle rovarnak biztosítunk majd otthont. A "lakberendezés" alapanyaga lehet lyukacsos tégla, toboz, nádszálak, ágak, kéregdarabok, tojástartó, tető- és virágcserép, dióhéj, kilyuggatott faágak, bármi, amiben sokféle rovar megtalálhatja a neki tetsző részt. Ami viszont fontos, hogy felülről védjük a csapadéktól. Alul lábakra is állíthatjuk, hogy ne nedvesedjen a talajtól, vagy fel is akaszthatjuk.

ae6d955193a1b13dc120b668c741f5bb.jpg

Már néhány faág, gally és/vagy fenyőtoboz is megteszi, pl. PET-palackba tuszkolva.

egyszerű.jpg

De az sem hátrány, ha a rovarszálló esztétikus látványt nyújt. Így nem csak a rovaroknak teszünk jót, de a téli időszakra szép színfoltja lehet az amúgy csupasz kertnek. Íme néhány ötlet a legegyszerűbbtől a szinte művészi kivitelezésig.

2777b50850eb97056f4d255ee2ec75dd.jpg

gömb_1.jpg

c83348d772acd4646f5e9d5a80a3a36d_1.jpgMadarak és rovarok társbérletben

bambusz_1.jpg

Ez a szárazon rakott fal már igazi esztétikai élmény: a rovarok mellett itt a gyíkok is otthonra lelnek.

falban_1.jpg

Aki pedig rovarszállóban is a luxusra törekszik, nem kell visszafognia magát.

luxushotel_1.jpg

Egy-egy kellemes őszi napon igazán remek elfoglaltság akár a legegyszerűbb rovarszálló elkészítése, hogy a lepkék, darazsak, futrinkák, katicabogarak és még sokan mások nálunk teleljenek át.

Jó munkát!           

Képek forrásához katt a fotókra.