A katicabogárnak csak Európában mintegy száz különböző faja él. Gyermekversek, mondókák, népdalok szólnak róla, de nemcsak nálunk áll ilyen nagy becsben. A német elnevezése Marienkäfer Szűz Mária bogarát jelöli, hasonló az angol elnevezése is: ladybird/ ladybug, helyesebben Lady's bug.

800px-Ladybird.jpg

A katica a kertben

A katicabogarakat főleg azért becsüljük nagyra, mert a növényeket károsító levél- és pajzstetvekkel táplálkozik. Ráadásul nemcsak a kifejlett bogár, hanem már a lárva is.

800px-Adalia_bipunctataRichmond_Park.JPGAdalia bipunctata

A katicabogár elnevezés több bogarat is takar: piros (illetve inkább narancssárga) alapon két, hét, huszonnégy fekete pöttyel, fekete alapon két, hét piros pöttyel, sőt néha látni sárga alapon fekete pöttyös bogarakat is. A kétpettyes katicabogár télen a lakásokban is megjelenik, és a szobanövényeken élő levéltetvekkel táplálkozik.

tafe099a.jpg

Az állatvilágból tudjuk, hogy a narancssárga és a vörös a veszély színe: az ilyen színű állatok általában mérgező anyagokat termelnek, és ez így van a katicabogárral is. Veszély esetén sárga csípős nedvet bocsát ki, így a madarak nem bántják.

Harlekinkatica

Ezt a távol-keleti elterjedésű fajt Magyarországon 2008-ban találták meg. Több színváltozata is ismert, nálunk jelenleg az ún. succinea forma a leggyakoribb.

harmonia_terkep2.pngA harlekinkatica magyarországi elterjedése

A fajt eredetileg levélbolhák, levél- és pajzstetvek elleni biológiai védekezés „eszközének” szánták számos európai országban, és sokáig hatékonynak is bizonyult, azonban az elmúlt években rohamosan és káros mértékben kezdett terjedni és elszaporodni hazánkban is. (Hozzánk valószínűleg természetes úton jutott el Ausztriából.)

CoccinellidaeRichmond_Park2.JPG

Kártékony hatása többek között az őshonos katicabogarak kiszorításában és pusztításában, továbbá a lakókörnyezetben történő tömeges telelésében, allergiás reakciók kiváltásában jelentkezik. Ezenkívül az imágók ősszel gyümölcsökkel is táplálkozhatnak, így azon kívül, hogy megrágják pl. a borszőlőt, a bogyók közt megbújó harlekinkaticák testéből a préselés során kikerülő anyagoktól a must és a bor íze kesernyéssé válhat.

A harlekinkatica életmódját és terjedését napjainkban számos kutató vizsgálja, de a hatékony védekezési módszert még nem sikerült kidolgozni. Lehet, hogy jobban jártunk volna a latin katicával?!