Többen kérdezték már, hogyan lehetne kiirtani a kertjükben túlságosan elszaporodott gyíkokat. Nem nagyon értettem a kérdést: Magyarországon az összes kétéltű- és hüllőfaj védett, tehát nem pusztíthatjuk el őket.

Hazánkban a következő fajok élnek:
zöld gyík (Lacerta viridis)
fürge gyík (Lacerta agilis)
elevenszülő gyík (Zootoca vivepara)
fali gyík (Podarcis muralis)
homoki gyík (Podarcis taurica)
pannongyík (Ablepharus kitaibelii fitzingeri)
lábatlan gyík (Anguis fragilis)
Eszmei értékük 10.000 Ft.

Másfelől a gyíkot azért sem érdemes kiirtani a kertünkből, mert rovarokkal, meztelen csigákkal táplálkozik, ezért kifejezetten hasznos.
A gyík változó testhőmérsékletű, és szeret a napfényes köveken sütkérezni, de az idei kétnapos kánikulában érdekes volt megfigyelni, hogy inkább a levelek árnyékában napozott, az is elég volt neki.

A másik izgalmas dolog a gyíkokkal kapcsolatban, hogy újranövesztik az elveszett farkukat.
A közelmúltban elhunyt Varga Katalin egyik aranyos meséje a Gőgös Gúnár Gedeonból arról szól, hogy Gyuri kakas az udvaron lát egy, a napon sütkérező állatot. Azt hiszi, hogy béka, aki farkat lopott magának. Amikor pedig könnyedén lecsippenti a farkat, akkor látja, hogy tényleg béka. Néhány nap múlva újra látja a gyíkot, amelynek addigra kinő a farka, megint lecsípi, és a gyík néhány nap múlva megint visszanöveszti a farkát. Szerencsére Gyuri kakas édesapja elmagyarázza neki, hogy ez egy gyík, amelyik képes a farkát újranöveszteni. Attól kezdve Gyuri kakas nem bántotta a gyíkot.

Ebből a meséből annyi igaz, hogy a gyík képes az öncsonkításra, azaz az autotómiára; ezzel a módszerrel védekezik a ragadozók ellen. Ha megtámadják, ledobja a farkát, amely még egy ideig rángatózik a földön, magára vonva ezzel a ragadozó figyelmét. Ezalatt a gyík elmenekülhet. Az állat 45-60 nap alatt regenerálódik, de ez a farok már nem ugyanolyan, mint a korábbi: vékonyabb, nem csontos, hanem porcos, és ezt többé nem tudja ledobni.

A gyíkokat tehát nem elkergetni vagy irtani kell, hanem a legjobb, ha direkt a kertünkbe csalogatjuk őket. Ez több módon is lehetséges: kertünk napsütötte részét beültetjük fűszernövényekkel, a kerítésen réseket hagyunk vagy befuttatjuk kúszónövényekkel. További ötletek, tanácsok itt.