Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megint kaptunk egy kis esőt, ami örömteli dolog, de már nem nagyon segít azokon, akik a hosszú szárazság idején nem győzték az öntözést.

esővíz.jpg

Pedig öntözésre is legjobb az összegyűjtött esővíz, már ha van mit gyűjteni… Egyrészt olcsó, másrészt mészmentes, és már eleve megfelelő hőmérsékletű. Lehetőleg fénytől védett, zárt tárolóban gyűjtsük, nehogy algák vagy szúnyoglárvák népesítsék be. A hosszú száraz időszak utáni első eső vizét az ereszcsatornából jobb, ha nem használjuk öntözésre, hiszen az lemossa a háztetőn régóta gyűlő összes szennyeződést.

Támadnak a vándorgyomok

Nyáron, esetleg a szabadság alatt bőven juthat idő az elmaradt vagy éppen aktuális kerti munkák elvégzésére. Ilyenkor érdemes a nagyobb lélegzetű, hosszabb ideig tartó feladatokhoz is hozzákezdeni. Évközben a hétvégi házaknál általában nem marad idő a gyepszélek, a virágágyás szegélye, vagy a cserjék, fák alatti földcsíkok, tányérok pontos levágására, kialakítására. Pedig az ilyen apró igazításoktól tűnik a kert igazán ápoltnak. Van e célt szolgáló különleges szerszám. Aki kombinált nyéllel rendelkező szerszámkészletet használ, annak érdemes ágyásszegőt is beszerezni. De tökétesen megfelel egy olyan csempeásó is, amelynek a hegyes alsó 10-15 centijét lefűrészelték vagy levágták.

A múlt hétvégén a sok eső miatt legfeljebb esernyővel lehetett kertészkedni, úgyhogy most van mit tenni. A gyomok és levéltetvek persze nagyon élvezték a párás időjárást, alaposan körbe kell nézni a kertben.

Lássuk hát a teendőket:

- A szamócatövek köré terítsünk szalmát, így később a gyümölcs nem szennyeződik be földdel.

 

- Egynyári virágokat is vethetünk már, pl. oroszlánszájat, napraforgót, körömvirágot, pillangóvirágot.

- A hagymás virágokat hagyjuk visszahúzódni, csak az elszáradt leveleket távolítsuk el, hogy elég erőt tudjanak gyűjteni a következő évi virágzáshoz.

- A téli káposztaféléket minél korábban vetjük el, annál erősebb lesz a növény a tél előtt.

- Időszerű a káposzta, karalábé, póréhagyma, saláta és zeller kiültetése.

- Legyünk résen, mert májusban jelenik meg a legtöbb kártevő! A hagymalégy, répalégy, hagymamoly, káposztalégy stb. jól távol tartható a növényektől, ha 2-3 hétig fátyolfóliát terítünk a fiatal növényekre, így a kártevők nem tudják lerakni petéiket.

- És persze folyamatosan gyomlálni kell, mert a fokozatosan melegedő időt a gazok is szeretik!

Ennyi talán elég lesz erre a hétvégére. Most úgy néz ki, kicsit csípős időben, de ragyogó napsütésben szöszmötölhetünk. Jó munkát!

Bár az időjárás egyelőre nem sok jóval kecsegtet, egy kis kerti ténykedés biztosan belefér majd a hétvégén.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek