A nagy hőség a legtöbb pázsitot valószínűleg megviselte. Alapvető probléma a mélyre vágott fű, ugyanis a kánikulában 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit. A gombabetegségek is ilyenkor támadnak a legintenzívebben, mert a meleg és az öntözés ideális feltételeket biztosít a szaporodásukhoz.

gyepfoltosodás.jpg 

Hogyan ismerhetjük fel a gombafertőzést?

Először foltokban sárgulni kezd a fű. Sokan az gondolják, hogy víz- vagy tápanyaghiány. A kör alakú, növekvő foltosodás a betegség jele. Amennyiben elmulasztjuk a védekezést, erősen terjed, sőt a pázsit beteg része szürkésfeketére színeződik, és elpusztulhat a fű.

Hogyan védekezzünk ellene?

Kétféle permetszerrel érhetünk el jó eredményt. Ezek a felszívódó hatású Bumper vagy a kontakt Dithane. A jobb hatás eléréséért a fűvágás előtt permetezzünk, de csak száraz időben, és legalább 24 órán keresztül ne öntözzünk!  A fűnyírás a következő feladat, majd a szellőztetés. Az elszáradt növényi részeket így tudjuk eltávolítani. A munka végeztével sterilizáljuk a gépet, nehogy akaratlanul tovább terjesszük a fertőzést. A fű felerősítésére ajánlom azonnal oldódó, nagy nitrogéntartalmú műtrágya kijuttatását. Legjobb, ha mikroelemeket is tartalmaz (pl. Micramid). Végezetül erősen öntözzük be a gyepet minimum 20l/m2 víz kijuttatásával.

A fent leírt műveleteket a nem gombafertőzött pázsitokon is érdemes elvégezni a permetezés kivételével, még akkor is, ha tavasszal hosszúhatású műtrágyát juttattunk ki. Gyepünk meghálálja.

hogyan_levegoztessuk_a_gyepet-00027553-gyepszellőztetés.jpg

A fű gyomosodása elleni védekezés

Az olyan pázsitok, melyeket nem véd árnyék a nap erős sugaraitól, jobban legyengülnek, ezért gyomosodni kezdenek. Főleg a talpas muhar okoz problémát. Elterülő tarackhoz hasonló, de vastagabb levélzetű gaz. Egynyári, tehát télen elpusztul, de nagyon gyorsan felmagzik, ezért, ha megjelenik a fűben, azonnal távolítsuk el mechanikus úton, azaz húzkodjuk ki!  Erős elterjedés esetén vegyszeres gyomirtással tudunk védekezni ellene.

talpas muhar.jpg 

Jó tanács

Akinek nincsen automata öntözőrendszere, a leghatékonyabban úgy locsolhat, ha egy héten legalább két alkalommal minimum 20 l/m2 vizet juttat ki, így áztatva be a pázsitot. A többi napon elegendő 3-5 l/m2. A közhiedelem ellentétben a füvet napközben is öntözhetjük, sőt kimondottan jótékony hatású egy-egy frissítő locsolás.

Bálint Károly