Az igazi terméskövek színvilága, hangulata a természet varázsát költözteti környezetünkbe. A márványok, gránitok, különleges mészkövek, színes kavicsok bizony nem olcsó anyagok, ezért ezeket próbálják utánozni a különböző beton, műkő és egyéb termékek is. A manapság divatos gabionnal kötőanyag nélkül alakíthatunk ki változatos formákat a kertben.

4.jpg

Mi a gabion lényege?

Eltérő rácssűrűségű, cink vagy alumínium ötvözetből készült fémhálókat „tartókosarakká” szerelnek össze, amiket aztán különböző színű, nagyságú, fagyálló kövekkel, kavicsokkal töltenek fel.

A megfelelő rácssűrűséget mindig a töltőanyag szemcsemérete határozza meg, a fémszálak vastagságát pedig a majdan ránehezedő nyomás.

Kerítések építése

Zárt kerítést 2m magasságig 20cm szélességben is teljes biztonsággal építhetünk. Az alapozási munkák megegyeznek az egyéb technológiáknál használtakkal (beton, tégla). A rácsszerkezet rögzítéséhez fém zártszelvény oszlopok beépítése szükséges. A betonalapból kiálló részt korróziógátló festékkel kell védeni.

1.jpg

A legkényesebb munkarész maga a feltöltés, főleg ha osztályozott kőzúzalékkal történik. Egyenként szépen összeforgatott kövekkel lehet csak minőségi munkát végezni. Ízlés szerint a kőszínek kombinálhatóak, akár mintákkal, sőt világítással is fokozhatjuk a dizájnt. Különleges hatás érhető el, ha a lámpák elé színes üvegköveket teszünk.

2.jpg

Más kerítéseknél a lábazat és a pillérek készülhetnek gabionból, a többi rész lehet fém, fa stb.

Támfal építése

Alacsonyabb, kisebb, valamint hatalmas súlytámfalak is építhetőek belőle. De nagy tömegű föld megtartására szolgálókhoz feltétlenül statikai tervet és építési utasítást kell készíttetni!

A gabion támfal előnye, hogy nincs kötőanyag, teljesen vízáteresztő, ezáltal a fagymozgás és dilatációs repedések nem fenyegetik. A föld felőli oldalát geotextíliával kell takarni, amely a vizet átengedi, de a földbemosódást meggátolja.

5.jpg

Nem ajánlatos vízzáró szigetelést alkalmazni, mert a támfal mögött falhalmozódó víz plusznyomást fejt ki a falra, ami károsíthatja azt. A földalatti alapból dréncsővel vezethető el a pangó víz, melyet összegyűjtve használhatunk öntözésre, vagy elszikkaszthatjuk.

Mire használhatjuk még?

Építhetünk belőle szalonnasütőt (rozsdamentes fém béléssel), ülőfalat (deszkázott tetővel), térplasztikát (különleges növény háttereként). Kiválóan alkalmas régi, repedezett, kopott függőleges betonfelületek, műkövek eltakarására, például kerítéslábazatoknál, támfalaknál. A legszebb hatást akkor érjük el, ha a kerítés és a kerti építmények egyaránt gabionból készülnek, így az anyagok teljes harmóniában lesznek kertünkben. Íves formákat is építhetünk belőle, oldva az egyenes vonalak merevségét.

7.jpg

Tippek, tanácsok

Ahogy minden más anyag esetében, a gabionnál is figyeljünk a színharmóniára; a környezetbe illeszkedő, azzal egységet képező legyen!

Kiemelt növényágyásnak is kiválóan alkalmas, de itt a belső, föld felőli, függőleges falrészt a geotextília-takarás mögött még vízzáró lemezszigeteléssel is el kell látni.

Igazán különleges hatást érhetünk el, ha kerti falakat építünk belőlük, akár több színben és változatos alakban. Lehetnek fűben, alacsonyabb növényekkel beültetett ágyásokban, de sziklakertben (hozzáillő sziklákkal, kőzúzalékokkal, díszkavicsokkal kombinálva).

3.jpg

Kerti patakok, tavak, csobogók kiegészítőjeként is alkalmazhatók.

Egyszerűbb, kisebb gabionokat szakember tanácsa és technológiai útmutatás alapján magunk is megépíthetünk, de komplikáltabb és nagyobb feladatok elvégzését inkább bízzuk gyakorlattal rendelkező kivitelezőre!

Bálint Károly