Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A sokarcú sárgabarack

A legtöbb kertben az átlagosnál egy hónappal előbbre járnak a növények; aki jól ismeri őket, megállapíthatja, nem mindegyik siet, de a gyorsan ébredők között elöl járnak a sárgabarackok. A legkorábbiak március végére már be is fejezték a virágzást. Ezekután már csak reménykedni lehet, hogy a virágokból ízletes termés is lesz.

48035794.jpgA pompás virágok mindig bő termést ígérnek, de sok múlik a tavaszi éjeken

Egy régi kertészbölcsesség szerint "amíg a föld a csizmára tapad, nem szabad a talajra lépni", márpedig ez a tegnapi eső után elég valószínű. Mindenesetre a hétvégre szép napos időt jósolnak a hozzáértők, úgyhogy nem kell lemondani a kertészkedésről.

Fotó: Mucsi Melinda

A gyümölcsfák metszésekor a jó szemű és ügyes kezű kertész el tudja dönteni, hogy úgy méretben, mint mennyiségben milyen legyen a termés. A sikeres szürethez azonban a virtuóz ollókezelésnél több is kell.

Az enyhe tél hatásaként előbb indult és indul a növények vegetációja. A kártevők nagymértékű elszaporodása okozhat problémát kertjeinkben. A fent leírtak alapján a következő munkákat ajánlott elvégezni minél hamarabb.

Metszések

A lombhullató növényeket bátran metszhetjük, kivéve a szőlőt és az őszibarackot. A biztonság kedvéért a rügyek felett hagyjunk hosszabb ágrészt, mert lehetnek még erősebb fagyok. A sebeket feltétlenül kezeljük! Az örökzöldek vágásával még várjunk!

Az időjósok szerinti kellemesen melegnek ígérkező hétvégén érdemes folytatni a hideget tovább bíró növények teleltetésének előkészületeit. A hőmérő aktuális állásától függetlenül megkezdődtek a teleltetés gyötrelmei, amelyet néhány meleg nap csak elodázhat. A növénybarátok ilyenkor versenyt futnak az időjárással, keresik a helyet és módszert, hogy kedvenceiknek biztonságot nyújtsanak a fagyok idejére.

A kezdő fügenevelők sok mindennel próbálkoznak.JPGA kezdő fügenevelők sok mindennel próbálkoznak

A kertészkedők egyik legkevésbé látványos, ám annál derékfájdítóbb munkája a melegövi, mediterrán növények teleltetése. Sokan tavasszal várják majd hiába, hogy növényük kihajtson. Főleg a kezdő kertészkedők között többen most szembesülnek azzal - és ez a szerencsésebb eset -, hogy a tavaszi, nyári telepítés során nem voltak elég körültekintőek, és a látványos fácskáról, cserjéről kiderül; a magyar klímán télen elfagy.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek