A gyümölcsfák metszésekor a jó szemű és ügyes kezű kertész el tudja dönteni, hogy úgy méretben, mint mennyiségben milyen legyen a termés. A sikeres szürethez azonban a virtuóz ollókezelésnél több is kell.

Van, aki maga próbálkozik, más profit vagy magát profinak tartó metszőt hív segítségül. A gyümölcsfák metszésekor végzetes hibát nehéz elkövetni, de azért néhány rosszul bemért nyisszantással ilyenkor is le lehet szüretelni a termés javát. A gyümölcsfa metszésekor a helyes időpont kiválasztása mellett legalább olyan fontos annak ismerete, mit nem szabad eltávolítani. Ezeket nevezik, az egyébként jól felismerhető termőrészeknek.

Nagyobbak a hiányosságok a dísznövényeknél. Az egyik kertben gyönyörűen virágoznak az egészséges, telt bokrok, máshol ugyanazok csak kopott porfogók. A különbség főként a gondozó metszési ismereteiben rejlik. Az idő melegre fordultával a cserjék, kerti díszfák most már duzzadó rügyei azonnal hajtani kezdenek. Ezért érdemes gyorsan végezni a metszéssel, a késés súlyos veszteséget okoz, ugyanis az ébredező növények fontos nedveit is eltávolíthatjuk, és a hibát egy évig nem lehet kijavítani.

A virágjukért tartott fák vágása ráérhet

A dísznövények metszésének tudományáról a gyakorló kertbarátnak azt is kell tudnia, hogy ahol cserjék, fák és egyéb növények viszonylag szűk helyen versengenek a fényért, csapadékért, tápanyagért, ott időszakonként kötelezően szükség van a föld feletti részek alakítására.

Nem érdemes egyetlen évben minden felesleges hajtástól megszabadulni. Az ilyen kaszaboláskor a növény belső információs rendszere bajt jelez. A vészreakció nem marad el: az összes alvórügy aktivizálódik, és a növény minden energiájával pótolni akarja az elveszített részt. Hetek alatt a vízhajtások seprűjévé válik a fa, cserje.

A virágok elnyílása után, áprilisban szabad az erikákat enyhén visszanyírni. Az idősebb, fás részeket nem szabad bántani

A sérült, elszáradt részek mellett a szabadon álló cserjékből nyugodtan kivehetünk egy-egy nagyobb sűrítő ágat, részt is, és hasonlóan vághatók a fák zavaró ágai is. A nagyobb sebek ejtésekor érdemes valamilyen sebkezelőt használni, de jó az olajfesték is; lehetőleg olyan, amelyiket vízzel lehet hígítani. Nem árt az sem, ha valamilyen rezet és ként tartalmazó növényvédőszert öntünk hozzá; némi keverés után kész a faápoló festék, de ennél persze sokkal jobbak a rendes sebkezelők.

A metszőolló a bő virágzást segítheti, de nagyot lehet rontani

Ha már a díszcserjék metszésénél tartunk, ilyenkor nem szabad a kora tavasszal virágzókat bántani! Előbb hozzanak virágot, s csak utána következzen az alakítás. Ilyen az aranyfa, az ezüstös homoktövis, a fűz, a gyöngyvirágycserje, a japán díszmeggy, a jezsámen, a kínai lilaakác, a korai gyöngyvessző, a korai nyári orgona, a lonc (bokros), a szilvarózsa, a törpemandula, a téli jázmin és a korai tamariska, hogy csak néhányat említsünk.

Ha vége a metszésnek, fontos lenne sort keríteni a tavaszi lemosó permetezésre is, hiszen az enyhe tél nem tizedelte a kártevőket és a kórokozókat. Tudni kell, hogy még az alapos lemosás sem pusztítja el a károsítókat, csupán gyéríti őket.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokhoz katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!