Az időjósok szerinti kellemesen melegnek ígérkező hétvégén érdemes folytatni a hideget tovább bíró növények teleltetésének előkészületeit. A hőmérő aktuális állásától függetlenül megkezdődtek a teleltetés gyötrelmei, amelyet néhány meleg nap csak elodázhat. A növénybarátok ilyenkor versenyt futnak az időjárással, keresik a helyet és módszert, hogy kedvenceiknek biztonságot nyújtsanak a fagyok idejére.

A kezdő fügenevelők sok mindennel próbálkoznak.JPGA kezdő fügenevelők sok mindennel próbálkoznak

A kertészkedők egyik legkevésbé látványos, ám annál derékfájdítóbb munkája a melegövi, mediterrán növények teleltetése. Sokan tavasszal várják majd hiába, hogy növényük kihajtson. Főleg a kezdő kertészkedők között többen most szembesülnek azzal – és ez a szerencsésebb eset –, hogy a tavaszi, nyári telepítés során nem voltak elég körültekintőek, és a látványos fácskáról, cserjéről kiderül; a magyar klímán télen elfagy.

A múlt heti hideg éjszakákat még megúszta a balkonnövények legtöbbje. De most már nem lehet sokat várni: az angyaltrombita, banán, bougainvillea, citrusok maradandó károsodás nélkül a szabadban már az első fagyokat sem élik túl. A teleltetőhely kiválasztása nem egyszerű, a legérzékenyebbek közé tartozók, így a bougainvilleák túl sötét helyen elvesztik levelüket. Mások téli szállásán a friss levegőről vagy a párologtatásról kellene gondoskodni.

P1000608 másolata.JPGBougainvillea

A kertes házakban általában könnyebb a növényeknek elfogadható telelőhelyet találni, mint a társasházi lakásokban. Az itt élőknek már a vásárláskor tisztában kellene lenniük korlátaikkal. Ha mégis e különleges növényekre vágynak, akkor ezeket jobb híján egynyáriként kell kezelni. Ez kicsit drágítja a balkonkertészkedést.

Az első keményebb éjszakai fagyok előtt a párkánymuskátlit is telelőhelyére kellene szállítani. Mielőtt a muskátli teleltetésére vállalkoznak, fontolják meg, hogy csak az erős, egészséges növények hajtanak ki tavasszal. Az állómuskátlik nagyobb eséllyel indulnak a teleltetésnek, mint a futó változataik. Utóbbiak között ugyanis több az olyan hibrid, amelyiket termesztőik a robbanásszerű egynyári virágzás miatt választottak ki. Ezek is átteleltethetők, de jövőre satnya hajtásrendszeren gyérebb levélzetet és foghíjas virágokat nevelnek.

P1010988.JPG

A dézsában, balkonládában tartott dísznövények igen sokrétűen felhasználhatók, és az évszakok változásával rugalmasan alakítható át velük a kert, terasz, balkon. Legtöbbjüket azonban zárt helyen kell átteleltetni, de vannak olyanok is, amelyek némi védelem mellett a tél folyamán is a szabadban tarthatók. Az időjósok szerinti kellemesen melegnek ígérkező hétvégén a hideget tovább bíró növények teleltetésének előkészületeit érdemes folytatni.

IMG_8306_1.JPG

A cserépben, dézsában maradó, és télre védett helyre költözők utolsó növényvédelmi munkáit lehet elvégezni. A gombabetegségek ellen a réztartalmú szerek ajánlhatók, s így a télen elszaporodó tetvek írmagját is el lehet pusztítani. A kertészeti árudákban tanácsot és vegyszert is adnak. Akinek annyi növénye van, hogy 5-10 liter permetlét is elhasznál egy-egy védekezéskor, annak érdemes néhány ezer forintért vásárolni egy kisebb pumpás permetezőt. A csúnyább hazai gyártmányúak alkatrész-utánpótlása jobban megoldott, mint a dekoratív spanyol, olasz gépeké. A jól sikerült permetezés után télen sem a gomba, sem a rovarok nem támadnak.

A melegkedvelő növények többségét tavasszal kell metszeni, de nagyobb baj keletkezik azzal, ha nagy lombbal feszengnek szűk helyen, mintha a termetesebb leander vagy sétányrózsa ágrendszerét kissé megritkítják.