Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hűvösödő éjszakák mutatják, hogy rohamosan közeleg az ősz, hiába áltatnak még a nyári hőséget idéző nappalok. Az előrelátók már egy ideje folyamatosan rakják el a nyár ízeit az ínségesebb időszakokra. Egy-egy adag paradicsom, lecsó vagy savanyított cukkini befőzése közé érdemes beiktatni a fűszerek konzerválását is, mert még nem késtünk le semmiről.

Bár a szakértők úgy tartják, a fűszernövényeket akkor kell szüretelni, amikor még nem szöktek virágba, azért 1-2 virág még nem tesz kárt az aromában: a bolti szárított fűszerekhez képest még így is fényévekkel finomabb fűszereket kapunk. Úgyhogy nyugodtan kapjuk elő az ollót, és tegyük el a nyár ízeit, illatait!

Fűszerkert minimál

Akinek kertje van, bátran ültethet kedvére bármilyen fűszernövényt, hiszen bőven van hely a terjeszkedésre. Telepítheti a kerti út mellé, elkeríthet külön kis fűszerkertet vagy építhet fűszerspirált is.

Az orvosi zsálya

Nyílik a zsályám a gangon, ami kicsit korai, akárcsak idén sok más növénynél, de a virágokról legalább eszembe jutott, milyen régen használtam. Pedig nagyon sok mindenre jó: ételben, veteményesben, házi patikában egyaránt. Ez utóbbit bizonyítja tudományos neve is, a Salvia officinalis (salvia= gyógyítani).

P1020892.JPG

A leggyakrabban használt fűszer- és gyógynövények eredetileg nagyon sokféle, különböző éghajlatú vidékről származnak, így igényeik is eltérőek. Ennek ellenére mindegyikük jól érezheti magát a kertünkben, ha fűszerspirált építünk. Maga az ötlet annyira zseniális, hogy akár a természet is megalkothatta volna, hiszen erre az alakzatra számos példa létezik.

Spirals-inspired-by-nature_wm.jpg

Ahogy közelednek az ünnepek, a lakás díszítgetése mellett az illatoknak is egyre fontosabb szerep jut. A drogériákban kapható szagűzők nagyon népszerűek, de minek költenénk ilyesmire, ha magunk is könnyen készíthetünk - ráadásul természetes - illatosítókat.

5140_1.jpg

A lakásban terjedő illatoknak persze nem csak karácsonykor van nagy szerepe: ingatlanosok szokták ajánlani, hogy véletlenül pont fahéj vagy frissen sült sütemény illata lengje be az eladni kívánt lakást, amikor a potenciális vevő érkezik. Személyes élményem ezzel kapcsolatban, amikor lakáskeresésnél az egyik helyről szinte menekültünk az átható babgulyásszag miatt, pedig elvileg nem lett volna rossz a hely. Sebaj, utólag már jobb, hogy így történt.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek