Akinek kertje van, bátran ültethet kedvére bármilyen fűszernövényt, hiszen bőven van hely a terjeszkedésre. Telepítheti a kerti út mellé, elkeríthet külön kis fűszerkertet vagy építhet fűszerspirált is.

Nyilván irigykedve nézi az ilyen fotókat, akinek csak egy ablakpárkányt, a bejárati ajtó mellett egy kis sarkot, erkélyt vagy tűzvédelmi szabályokkal terhelt gangszakaszt dobott a gép a sorsolásnál. Csüggedésre azonban semmi ok, mert - ahogy már többször kifejtettük – kis túlzással ugyan, de ültetni bármit, bárhova és bármibe lehet. Akár fűszernövényt is.

A legkisebb helyet a falra akasztott fűszerfüzér foglalja, amelyhez régi bögréket, konzervdobozokat hasznosíthatunk újra. Csak ki kell lyukasztani az edényeket a vízelvezetéshez és az összefűzéshez. Nyilván ilyen kis helyre kevés növényke fér, de akinek nincs más, hálás már néhány levélért is. A kiválasztásnál persze jó, ha kevésbé burjánzó fűszernövényeket választunk, pl. petrezselyem, oregánó, majoranna vagy a képen látható kapor, ami kertekben szinte kiirthatatlan, cserépben viszont nálam még soha nem maradt meg…

A lelógatható zöldség-gyümölcstárolót is beültethetjük

Ha kicsit több a hely, egymásba rakott edényekkel imitálhatjuk a fűszerspirált is. Ha sok nap éri a kompozíciót, elláthatja nyári bazsalikom-, menta-, citrom- és kakukkfű-, rozmaring- vagy zsályaigényünket.

 

Egy régi fonott bevásárlókosár is jó szolgálatot tehet, ha fóliával kibéleljük, esetleg lefestjük, majd tetszés szerint beültetjük. Ajándéknak is nagyszerű, bár, ha elkészítjük, valószínűleg nem lesz szívünk továbbadni. Ha több fűszernövény kerül egymás mellé, érdemes hasonló igényűeket választani, mert pl. a vízigényes bazsalikom mellett nem sokáig él meg a sziklakerti körülményeket kedvelő rozmaring. (Bár a fotón pont ezek kerültek párba, de ajándék lónak meg nem nézzük, ugye...)

Természetesen tudni kell, hogy a kis helyre összezsúfolt fűszernövények nem felhőtlenül boldogok, hiszen természetüknél fogva terjeszkednének, akár a gyomok. Viszont ugyanezen okból elég igénytelenek is, úgyhogy jó eséllyel megmaradnak legalább a nyár végéig. Igaz, nem fogunk belőlük sokat megszárítani vagy pestót keverni, de már néhány saját termesztésű bazsalikomlevéltől is jobban csúszik a saláta. Úgyhogy fűszerkertet mindenhova!

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!