Nem kell feltétlenül mindent felfalni és meginni, ami a kertben termett, dísznek is szépek a megszáradt bogyók, vagy az iszalagok mini kosárkái. Számtalan trükkre van szükségünk ahhoz, hogy dobozba, vagy palackba zárva a bogyók, gyümölcsök, levelek frissek maradjanak, és a jégkásától a pálinkáig valamilyen formában túléljék a szezon zárását.

 

A kerti termények életének meghosszabbítására évezredes furfangok léteznek. Az ügyes hobbikertész megtakaríthatja a díszkertre fordított költségek egy részét, ha haszonnövényeknek is hagyott helyet. Viszont nem elég az ültetés, öntözés, hogy ne kukacjárta, rothadó gyümölcsökből, zöldségekből, foltos fűszernövényekből készüljön a lekvár, püré vagy az aromakoszorú. A növényt egész évben szakszerűen kell gondozni, metszeni, permetezni. Aki nem érez magában ehhez elég elhivatottságot és energiát, jobb, ha a piacon vásárolja meg a lekvárnak, szárítmánynak valót.

A nyári lédús és puha gyümölcsök, zöldségek többségéből valamilyen lé, pép, szörp, bor vagy lekvár készíthető. Ha a gyümölcsöket és zöldségeket gyümölcscentrifugával, botmixerrel, darálóval stb. zúzzuk, törjük, passzírozzuk, előbb-utóbb egységes anyaggá vagy lévé és valamilyen kidobandó sűrűséggé válnak. A hasznos anyagot lehet nyersen üvegbe vagy valamilyen edénybe tölteni és lezárni. Az ilyeneknek a hűtőben a helyük, és - ipari terminológiával szólva- fogyaszthatósági idejük néhány nap.

A nyári, különösen a bogyós gyümölcsök fagyasztásos tartósítása is ajánlott. Érdemes akkora mennyiségeket porciózni, amekkorák az egyszeri felhasználáshoz, egy gyümölcsleveles, torta készítéséhez, vagy egy családi fagylaltozás felturbózásához szükségesek.

Arra azonban számítani kell, hogy a legtöbb otthon fagyasztott gyümölcsből tömb lesz, és nem hasonlít a bolti mirelitpultból elővett „gurulós” termékhez. Persze ilyet is lehet otthon készíteni, de a siker érdekében modellezni kell a feldolgozók gyorsfagyasztó alagútját. Az első menetben egy műanyag szitahálóra kell ügyeskedni a gyümölcsöt úgy, hogy az egyes szemek ne érjenek össze. Ha ezek külön-külön kopogósra fagytak, villámgyorsan át lehet önteni egy műanyag dobozba, s így már „gurulósként” folytatják a fagyasztóéletet.

A növényi részek bármilyen tartósításának alapja, hogy csak egészséges alapanyaggal szabad dolgozni. Hiába mindenféle konzerválási trükk, a konkurencia – a gombák, baktériumok – ügyesebbek. Persze támadásaikat ki lehet védeni, le lehet őket győzni, de ennek ára van, mert nagyobb hőmérsékletre, hosszabb feldolgozásra, kémiai segédanyagokra van szükség. Ezek viszont apasztják az íz és aromaanyagokat.

A házilagos tartósításánál a legfontosabb a gyorsaság, ugyanis a nyári melegben a cukrok hamar erjedni kezdenek. A pálinkával azonban nem szabad kapkodni. Kihasználva a még most kedvező adózású lehetőséget, néhány szilva- és körtefa terméséből az idén is érdemes pálinkát készíteni. Nem érdemes bíbelődnünk a saját főzéssel, ugyanis ez tudomány, amit drága tanulópénzt megfizetve lehet elsajátítani. A pálinkakészítésre készülve a kijelölt fákon érdemes termésritkítást végezni, így nagyobbra nőhetnek a gyümölcsök, vagyis darabra kevesebbet kell kézbe venni.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!