Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Méltán pályázhatna a világ egyik legrondább gyümölcse címre a képen látható fásalma (Limonia acidissima L.), amely nálunk nem igazán ismert, hazájában, Indiában, Srí Lankán, Burmában és Indokínában annál inkább. Délkelet-Ázsiában is mindenfelé termesztik, mert a csúf külső rengeteg jó dolgot rejt.

r:gyümölcsöskert elefántalma citrusfélék bonszaj fásalma

Hová tart a kajszi ára?

Kajsziszezon: meddig eshetnek az árak?

A meleg időjárás megtette hatását, sorra kezdenek érni a finomabbnál finomabb gyümölcsök. Jelenleg a kajszibarack érik intenzíven, a nagybani piacokon már kapható a hazai termés. A jelenlegi árak az előző 3 év átlagától nem térnek el. Kérdés - ha folytatódik a trend - meddig csökkenhet a lekvárnak és pálinkának is elsőrangú gyümölcs ára a piacokon?

A golgotavirág télen

A golgotavirágfélék (Passifloraceae) felfedezésének története a 16. századba nyúlik vissza, amikor spanyol hittérítők járták a trópusi Amerika indiánok lakta őserdeit, hogy keresztény hitre térítsék az őslakosságot. A spanyol szerzetesek a bonyolult virágszerkezetben Jézus keresztre feszítésének szimbólumát látták, ezért kapta a szenvedés virága nevet, amelyet a növénycsalád latin elnevezése a 17. század eleje óta őriz ("passio" = szenvedés, "flor" = virág).

10 sziromlevele a tíz apostolt, drótformájú porzószirmai a töviskoronát, öt szélső porzó szála az 5 sebet, magháza a kelyhet, melyet Jézusnak ki kellett innia, szív alakú magjai a szerető szívet, a háromkaréjú levelek a lándzsahegyeket, a kacsok a korbácsot jelképezik.

A hobbikertészek többsége - még, ha nevel is díszkertjében zöldséget, gyümölcsöt - hosszas tárolásra nemigen rendezkedik be. Hiába ajánlja annyi kertészblog a házi tárolást, városias körülmények között ez nem egyszerű. Bevallhatjuk azt is, hogy a mostani kínálat és árak mellett kérdéses, egyáltalán megéri-e? Hiszen a nem szakszerű tárolás tetemes, akár 70-80 százalékos veszteséggel is járhat. Persze a "saját" versenyelőnye jelentős.

Biokertekben a gyümölcsfák közül a szabadgyökerűeket javasoljuk inkább, mert azok általában erősebbek. Ezeknek november az ültetési ideje, tehát nem vagyunk elkésve a tervezéssel.

Gyümölcsfáink többsége régi magyar fajta, amelyek könnyen megvédhetők biológia növényvédelemmel. Ahol ez sem elegendő, ott rezisztens külföldi fajtákat javasolunk.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek