A golgotavirágfélék (Passifloraceae) felfedezésének története a 16. századba nyúlik vissza, amikor spanyol hittérítők járták a trópusi Amerika indiánok lakta őserdeit, hogy keresztény hitre térítsék az őslakosságot. A spanyol szerzetesek a bonyolult virágszerkezetben Jézus keresztre feszítésének szimbólumát látták, ezért kapta a szenvedés virága nevet, amelyet a növénycsalád latin elnevezése a 17. század eleje óta őriz („passio” = szenvedés, „flor” = virág).

10 sziromlevele a tíz apostolt, drótformájú porzószirmai a töviskoronát, öt szélső porzó szála az 5 sebet, magháza a kelyhet, melyet Jézusnak ki kellett innia, szív alakú magjai a szerető szívet, a háromkaréjú levelek a lándzsahegyeket, a kacsok a korbácsot jelképezik.

 

Aki nyáron Horvátországban jár, sűrűn találkozhat a kerítésekre, kőfalakra felkúszó növénnyel, gyönyörű virágaival és termésével, a passiógyümölccsel.

Az ismert 430 golgotavirágfajból kb. 50-60 hoz ehető termést, ezek egyike a maracuja.

Az utóbbi években nálunk is egyre gyakrabban találkozhatunk vele dísznövényboltokban, kertészeti árudákban. Gyönyörű virágainak köszönhetően nagyon népszerű, még ha nem is szokott termést hozni. Eredeti élőhelyéről magával hozta azt a tulajdonságát, hogy a fagyokat nem igazán szereti, ezért körültekintően kell teleltetni.

A téli pihenő alatt fagymentes helyre, 5-10 fokos hőmérsékletre van szüksége. Tápoldatozni, túllocsolni nem szabad, csak annyi vizet igényel, hogy a földje ne száradjon ki. Így elkerülhetjük, hogy a téli időszakban is folyamatosan hozzon új, felnyurgult hajtásokat, amelyeken aztán virág sem lesz.

Aki nem tudja kivárni a következő virágzást, a Nyíregyházi Állatpark Zöld Piramisának felső szintjein most is megcsodálhatja a fenti két képen látható lila színű golgotavirágot (Passiflora violacea), amely érdekes virágfüggönyként díszíti a helyet.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!