Horvátországi nyaralásunkon sok helyen láttam ilyen jópofa, élénknarancs színű, tojás alakú gyümölcsöt. Megpróbáltam kideríteni, milyen növény is lehet?

 

A neten keresgélve arra jutottam, hogy ez valamelyik golgotavirágféle. Nálunk nem terem, bár különleges virága miatt kedvelt szobanövény.

 

Egyik rokona a maracuja.

A golgotavirág Amerikából származik. Formája az első spanyol misszionáriusokat állítólag a töviskoszorúra emlékeztette, ezért azt képzelték róla, hogy Krisztus szenvedését jelképezi és a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál.

Liánszerű kúszó száraival, indáival kapaszkodik, fényes zöld, háromkaréjos, sima felületű levelei vannak. A fiatal levelek tövéből hajt ki a virág. A félárnyékos helyet kedveli, de az erős napsütést is bírja.

A golgotavirág gyümölcse a kerek, sárga vagy narancssárga, édes-savanykás passiógyümölcs. 50–60 faj termése ehető. Sajnos én nem tudtam beazonosítani, hogy amit láttam, az ezek közé tartozik-e, úgyhogy a kóstoló elmaradt. Pedig sok benne az A-vitamin, a nikotinsav, a foszfor, a kalcium és a vas.

Azért csak hazahoztam egy érett passiógyümölcsöt. Itthon kibeleztem, a szép nagy és piros magjait elültettem. Most kíváncsian várom, kihajt-e…

Forrás