Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sem anyukám, sem anyósom nem engedi ki a fennhatósága alól a klasszikus befőzést (lekvárok, szörpök, befőttek, savanyúságok stb.), úgyhogy kedvemre vacakolhatok néhány különlegesebb vagy viccesebb növény eltevésével. Főztem már szörpöt rózsasziromból, mentából és levendulából, készítettem mazsolás-fahéjas hagyma-, rózsa- és levendulalekvárt, kandíroztam narancshéjat is. Legújabb szösszenetem a sárga paradicsomlé.

IMG_7173.JPG

Még tél végén vettem különböző paradicsommagokat, anyukám palántákat nevelt belőlük, én meg elültettem néhányat a kertembe. Van közöttük hagyományos fajta, szív alakú, kicsi fürtös piros és mini körte alakúból piros és sárga is. Kíváncsi lettem, vajon a sárga paradicsomból készült paradicsomlé aranysárga marad-e vagy fostos árnyalatban fog pompázni. Örömmel jelentem, megtartotta a színét, a gyerekek pedig teljesen odáig vannak érte. Illetve voltak, mert a sárga paradicsomlé már elfogyott.

IMG_7131.JPG

A kis körte alakúakból amúgy nehéz több literre valót szüretelni egyszerre, mert rengeteg fürt van ugyan egy tövön is, de nem egyszerre érnek be. Anyósoméknál viszont láttam hatalmas sárga paradicsomokat, kértem ezekből magot, úgyhogy jövőre rengeteg sárga paradicsomlevet tudok majd készíteni.

IMG_7136.JPG

A paradicsom (Solanum lycopersicum) egy burgonyaféle, Dél- és Közép-Amerikából hozták magukkal a felfedezők a 16. század végén, ahol szinte gyomnövénynek tekintik. A spanyolok az azték xitomatl szót rövidítve nevezték el tomatenak. Az olaszok viszont pomodoronak, azaz aranyalmának hívják. A paradicsom régi magyar nevében is benne volt az alma szó: mai neve a Paradicsom almája kifejezésből rövidült.

IMG_7133.JPG

Fogyaszthatjuk nyersen, főzve, de eltenni is kiváló alapanyag (paradicsomlé, sült paradicsom, lecsó), és még az immunrendszerünket is erősíti. Cukor és sok C-vitamin található benne, de emellett tartalmaz még A-, B1-, B2- és E-vitamint is, jelentős mennyiségű karotint és almasavat, citromsavat és borostyánkősavat is. A paradicsomban található még kálium, magnézium és nátrium is, valamint mikrobaölő tomatin és antoixidáns hatású likopén. Az éretlen, zöld paradicsomban méreg (szolanin) van, ezért inkább ne fogyasszuk nyersen. A paradicsom nem csak belsőleg hat jótékonyan a szervezetünkre: nyers húsából tisztító arcpakolást is készíthetünk.

Egy különleges alkoholos koktélt, a Bloody Maryt is paradicsomból készítik ginnel vagy vodkával és különböző fűszerekkel, érdemes megkóstolni.

bloody.jpg

Egészségünkre!

Forrás itt és itt.