Kajsziszezon: meddig eshetnek az árak?

A meleg időjárás megtette hatását, sorra kezdenek érni a finomabbnál finomabb gyümölcsök. Jelenleg a kajszibarack érik intenzíven, a nagybani piacokon már kapható a hazai termés. A jelenlegi árak az előző 3 év átlagától nem térnek el. Kérdés – ha folytatódik a trend – meddig csökkenhet a lekvárnak és pálinkának is elsőrangú gyümölcs ára a piacokon?

 

A kajszibarack árára sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy stabil volt az elmúlt 3 évben. Jellemzően a 24-25. héten jelent meg a gyümölcs a Magro.hu agrárpiactér által vizsgált Budapesti Nagybani Piacon. A kiindulási ár átlagosan 542 forint volt. 2014-ben volt a legolcsóbb a termés ebben az időszakban, ekkor csupán 425 forintot kellett fizetni egy kiló kajsziért, míg tavaly ez az ár elérte a 650 forintot.

Ahogyan teltek a hetek, és egyre több kajszi ért be a fákon, az árak fokozatosan csökkenni kezdtek. Általában a 28. héten érték el a mélypontot, ami átlagosan 380 forint volt, de itt is megfigyelhető ingadozás évről-évre. 2013-ban és 2014-ben 300 forintba került a legolcsóbb héten a kajszibarack (előbbi évben a 30. héten, utóbbi év esetében a 28-29. héten voltak a legalacsonyabban az árak). Tavaly azonban meg sem közelítette a 300 forintot: a 29. héten 425 forintba került a termés és nem is volt ennél olcsóbb a kajszi 2015-ben.

kajszi gyümölcspiac árak lekvár pálinka Magro.hu

Idén a termőterületeken nem volt komoly kár a fagyok miatt, így a gazdák nyugodtan készülhettek a szezonra. Úgy tűnik – legalábbis idáig – hogy egy átlagos évre számíthatnak a kajszival foglalkozók, az árak ugyanis az elmúlt 3 év átlagáraihoz hasonlóan alakultak.

A 25. héten jelent meg először a nagybanin a hazai. Ekkor 525 forintot kértek érte a kereskedők, ami az előző 3 év átlagához képest 16 forinttal volt alacsonyabb. A következő hetekben is hasonlóan az átlagárak közelében alakultak az aktuális árak. Jelenleg 475 forintot kell fizetni egy kiló kajsziért a Budapesti Nagybani Piacon.

Ideje felkészülni, ugyanis várhatóan ezen a héten érheti el a kajszi ára a mélypontot, valahol 360 és 380 forint között. Az előre jelzett ár természetesen csak tájékoztató jellegű, egy komolyabb vihar jelentősen megemelheti a gyümölcs árát a piacokon. Így aki lekvárt szeretne befőzni, most szerezze be a friss, magyar kajszit a piacokon.

Forrás: Magro.hu mezőgazdasági piactér

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!