Ha szívesen mászkálunk mezítláb, és szeretjük a természetes hatású kertet, válasszunk a kerti utak mellé és a kövek, járólapok közé olyan növényeket, amelyek bírják a gyűrődést. Persze, nem arról van szó, hogy folyamatosan tapossuk őket, de ha rá-rálépünk, attól még semmi bajuk nem lesz.
Bátorító eledel: tonhalas tészta kakukkfűvel
2014.11.20. 13:30 - kapanyél
Ne tévesszen meg senkit a cím, a Kapanyél továbbra is elsősorban a növénybarátok blogja, de néha a kertésznek is enni, sőt főzni kell. Az előző poszt a bizonyíték a kakukkfű étvágygerjesztő hatására: miközben írtam, gyorsan el is döntöttem, hogy ebédre a saját találmány tonhalas tészta lesz jó sok kakukkfűvel.
A kakukk esete a fűvel
2014.11.20. 11:15 - kapanyél
"A kakukkfű illatát árasztod" - bókoltak egykor a görögök, ha dicsérni akarták a kecses hölgyeket. A kakukkfű (Thymus) népszerűsége azonban korábbi időkre nyúlik vissza: tartósító, fertőtlenítő hatását már az egyiptomiak is nagyra becsülték, a balzsamozásnál ki is használták.
A legtöbb nyelvben elnevezése megőrizte görög eredetét: thymos = bátorság. Nem csoda hát, hogy a római katonák a kakukkfüves fürdőtől remélték erejük megsokszorozását, és a középkori hölgyek is azért hímeztek lovagjaik zsebkendőjébe kakukkfüvet, hogy azok biztosan visszatérjenek a csatából.
Építsünk fűszerspirált!
2014.04.15. 05:00 - kapanyél
A leggyakrabban használt fűszer- és gyógynövények eredetileg nagyon sokféle, különböző éghajlatú vidékről származnak, így igényeik is eltérőek. Ennek ellenére mindegyikük jól érezheti magát a kertünkben, ha fűszerspirált építünk. Maga az ötlet annyira zseniális, hogy akár a természet is megalkothatta volna, hiszen erre az alakzatra számos példa létezik.
A friss fűszer az ünnepi étek éke
2013.12.19. 08:45 - kapanyél
Különösen az év végi ünnepek során értékelődnek fel a családi ételköltemények. Növénybarát olvasóink, ha máshonnan nem, posztjainkból számos alkalommal kedvet kaphattak élő fűszernövények tartására. Az otthon fűszert termesztők megtapasztalhatták - minden tisztelet a szárítmányok forgalmazóinak -, hogy más az íze az ételnek, ha frissel fűszerezik. Az illatos, ízes mini kertecskék a hideg hónapokban is megélnek, elférnek egy-egy nagyobb zöld területen, a legjobb helyük a télikertben, zárt verandán lenne. De a konyhaablakban vagy világos előszobán is megélnek.
Utolsó kommentek