Különösen az év végi ünnepek során értékelődnek fel a családi ételköltemények. Növénybarát olvasóink, ha máshonnan nem, posztjainkból számos alkalommal kedvet kaphattak élő fűszernövények tartására. Az otthon fűszert termesztők megtapasztalhatták – minden tisztelet a szárítmányok forgalmazóinak -, hogy más az íze az ételnek, ha frissel fűszerezik. Az illatos, ízes mini kertecskék a hideg hónapokban is megélnek, elférnek egy-egy nagyobb zöld területen, a legjobb helyük a télikertben, zárt verandán lenne. De a konyhaablakban vagy világos előszobán is megélnek.

cropped-dsc_1364-modifier5.jpgNem rossz a szárított, de a friss az mégiscsak más

A fűszernövények többsége gyomnövényként viselkedik, ezért viszonylag kevesen vannak olyanok, amelyek a lakásban, egy-egy világos konyha, vagy étkezőablakban képesek kulturáltan viselkedni. Ettől függetlenül egy növény- és főzni szerető nem mondhat le a szobai, mini fűszerkertről. Sokat javít egy-egy vendégfogadás hangulatán, ha saját terméssel ékesítik a tálat, vagy menta kerül a szorbetbe, koktélba.

fűszer az ablakban.jpg

Tudni kell azonban, hogy a felszabaduló aromák igencsak étvágygerjesztők. Senki se csodálkozzon, ha családtagjai a karácsonyi és újévi lakomán falánkabbak és súlyosabbak lesznek. A friss fűszernövények felhasználása előtt nem árt a régi szakácskönyveket átlapozni, mert használatuk, adagolásuk jócskán eltér a boltban vásárolható fűszerkészítményekétől.

A szobába való fűszerek cserepes növényként megvásárolhatók, érdemes felsorolni közülük melyek élnek meg egy-egy világosabb ablakkertben. Szolidan növekszik a bazsalikom, borsikafű, citromfű, díszpaprika, fodormenta, kerti zsázsa, kakukkfű, petrezselyem, snidling.

ablakban fűszer.jpg

Ennél jóval többfélét kínálnak a nagyobb élelmiszer áruházak, de ezek többsége amolyan csak egyszer használatos növény. Többségük egy átlagos adottságokkal rendelkező lakásban hamar megkopik. A fűszernövények számára a legjobb, ha egy olyan ablakpárkányra kerülhetnek, ahol legalább napi 4-6 órán világosban vannak, az sem baj, ha a nap éri őket. Lehet fajonként külön cserépbe ültetni őket, de össze is ültethetők egy-egy nagyobb edénybe. A legjobb, ha műanyag edényt, vagy mázas cserepet használunk, mert ezekben a föld nem szárad ki olyan hamar, mint az égetett cserépben. Ez fontos, ugyanis az ablakpárkány általában – a napsütés miatt – a lakás legmelegebb és leghuzatosabb helye. Magas falú edényt kell választani, ugyanis a fűszernövények többsége nagy tömegű gyökeret növeszt, s ennek valahol el kell férni.

fűszerfal.jpgA természetes fényt lámpákkal is pótolhatjuk

A legjobb, ha friss virágföldet használunk a telepítéshez, de ezt nem árt fele-fele arányban semleges kémhatású tőzeggel „felturbózni”. Így bőségesen és gyorsan hajt a növény, jó szerkezetű lesz a talaj, és nem kell a tápoldatozással bíbelődni.

Ha boltban, cserepes fűszernövényt vásárolunk, legalább 10 centis cserépben lévőt válasszunk. Ezek ugyanis eléggé erősek, fejlettek ahhoz, hogy rögtön hasznosak legyenek. Az apróbbaknak még néhány hétig növekedni kell, hogy leveleiket tépkedni lehessen.