A leggyakrabban használt fűszer- és gyógynövények eredetileg nagyon sokféle, különböző éghajlatú vidékről származnak, így igényeik is eltérőek. Ennek ellenére mindegyikük jól érezheti magát a kertünkben, ha fűszerspirált építünk. Maga az ötlet annyira zseniális, hogy akár a természet is megalkothatta volna, hiszen erre az alakzatra számos példa létezik.

Spirals-inspired-by-nature_wm.jpgDe jelen esetben nem ez történt; a fűszerspirál a permakultúra atyjaként is emlegetett Bill Mollison találmánya. Ez a konstrukció nem más, mint a permakultúra kicsiben, ahol sokféle növény és állat él egymással összhangban, ugyanakkor nem kíván sok munkát a kertésztől, mégis bőséges terméssel hálálja meg a jó helyválasztást és kialakítást.

c0c935902329db59ccc07182526b88b4.jpg

A hely kiválasztásánál alapvető szempont, hogy sok napsütés érje, de kevés szél, alapterülete pedig legalább 6 m2 legyen. Az sem hátrány, ha közel van a konyhánkhoz, és természetesen szépen beleillik a környezetbe. A változatos mikroklímájú területek csak akkor alakulnak ki tökéletesen a spirálban, ha legalább 2,5-3 m átmérőjű és 0,8-1 m magas, valamint a spirál aljánál egy kis tó is helyet kap. Persze helyszűkében ennél kisebb is, alacsonyabb is lehet, a víz is elmaradhat, csak akkor kevesebb növénnyel és állattal kell beérnünk.

1cca73694d18f661c9915abf0b0e815e.jpg

Fűszerspirál építésére kedvező időpont az ősz vagy a tavasz, tehát akár most is nekiállhatunk. Az anyag kiválasztásánál a kert stílusa, ízlésünk, esetleg a pénztárcánk lehet mérvadó: terméskő vagy mészkő ugyanúgy megfelel, mint a macskakő vagy a gabion, esetleg új, de akár bontásból visszamaradt tégla is. Ha többféle méretű köveket használunk, a nagyok kerüljenek alulra, felfelé pedig az egyre kisebbek.

4411729.JPEGGabion

f226eeac7975d36701f9aaebcbf56566.jpgBontott tégla vagy..

be7586cf7167996cf6334c4418867b1c.jpg...akár sörösüveg is megteszi

Amire a kövön kívül még szükség lesz:

- kavics vagy sóder a vízelvezető réteghez (drén),

- geotextília gyomok ellen a spirál aljára (ajánlott),

- lehetőleg mészben gazdag építési törmelék,

- homok,

- komposzt, ill. a kiásott kerti föld

- ha kis tavat is csinálunk: dézsa, műanyag meder vagy tófólia.

grafika.jpg

Ha minden megvan, rajzoljuk fel a kívánt méretű kört a talajra, jelöljük ki az észak-déli irányt, és a déli oldalon jelöljünk ki egy kisebb kört a tónak, amelyből kiindulva meghúzzuk a spirálvonalat. A tó környéki – vagy ennek hiányában a spirál kezdeténél lévő részből ne termeljük ki a földet, mert az oda ültetett fűszernövényeknek nem kell vízelvezető réteg. A spirál többi részén egy ásónyomnyi talajt emeljünk ki, és a helyét töltsük meg kaviccsal vagy sóderrel.

Erre jöhet a geotextília az egész spirál felületére, mert a tarackoknál, szulákféléknél sose lehet tudni…

Aztán jöhet az építési törmelék a spirál közepére felkupacolva, amit kalapáccsal jól össze kell tömöríteni, nehogy építkezés közben leomoljon. Így sok földet spórolunk meg, mert csak oda kell komposztot meg kerti talajt rakni, ahol tényleg növények lesznek. Majd a kis tótól (vagy a spirál aljától) kezdve rakjuk le az első sort, aztán rá kötésben a másodikat. Ne használjunk kötőanyagot, hiszen a szárazfalnál a kövek tömege tartja össze az építőelemeket. Az esetleges hézagokat már menet közben kitölthetjük sziklakerti növényekkel (kövirózsa, kőtörőfű), de idővel maguk is megtelepednek akár. Az így rakott sziklafal búvóhelyet nyújt hasznos állatkáknak, pl. gyíkoknak, futrinkáknak.

862df4593b8dc1329d24dd9e39486594.jpg

A fűszerspirál egyes részei a tájolás és az eltérő talaj miatt a legkülönfélébb növényeknek adnak otthont.

- Ha építettünk kis tavat, ott a vízinövények érzik jól magukat, pl. a csípős levelű és gyökerű vízitorma.

- A spirál lábánál a talaj komposztban gazdag kerti föld, ahová a tápanyagigényes, árnyékos fekvést kedvelő növényeket ültethetjük, pl. citromfű, turbolya, borsmenta.

- A középső szinten a talaj homokot és komposztot is tartalmaz, jó vízáteresztő. Ide jöhetnek a napfényt kedvelő, tápanyag- és melegigényes fűszernövények, pl. kapor, metélőhagyma, ánizs, csombor.

8bd3f8c6b071aaacb2fb3ab50f1d4a68.jpg

- A legfelső réteg a száraz zóna, ahol a talaj homokos, a csapadék átfolyik rajta, mert az alatta lévő építési törmelék és kavics is jól vezeti a vizet. Itt a mediterrán növények érzik jól magukat: a rozmaring, a tárkony, a kakukkfű, a levendula, az oregánó (szurokfű) vagy a zsálya.

A kész spirálon látszik, ha jól töltöttük fel: középről kiindulva a csúcs világos homokjától lefelé egyre sötétebb a talaj. A beültetést nem kell elsietni, néhány alapos beöntözés után mindenképpen tömörödik az ültetőközeg, amit a peremekig után kell tölteni. Aztán jöhetnek a spirállakók.

Ahogy már említettük, mindezt elkészíthetjük kisebb méretben is, de akkor számolnunk kell azzal, hogy nem minden növény érzi otthon magát, ami a fejlődésükben is megmutatkozik. Persze, ha ezt tapasztaljuk, próbálkozhatunk más növényekkel is; szerencsére májustól nagy választékban kaphatók a palánták.

Jó munkát!

Forrás itt és a képekre kattintva.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!