Talán sokan nem tudják, hogy van az évnek egy napja, amikor a világ konyhakertjeit ünnepeljük. 2004 óta augusztus utolsó vasárnapján – idén kivételesen egy héttel korábban – világszerte a haszonkertek kerülnek a középpontba: legyen az kis hobbikert, a családi ház mögötti konyhakert vagy közösségi kert.

 

A Konyhakerti Világnap (World Kitchen Garden Day) célja, hogy összehozzon kis helyi közösségeket, ahol a kerttulajdonosok együtt örülnek a saját termesztésű, egészséges zöldségeknek, gyümölcsöknek. Mindenki maga dönti el, hogyan ünnepel: lehet ez közös séta egymás kertjeiben, a szomszédok összedobhatják az ebéd vagy vacsora alapanyagait a kertjeikből, majd együtt megfőzik és el is fogyasztják. Aki inkább dolgozna ünnepnapon is, program lehet a közös gyomlálás vagy ültetés.

Akinek nincs konyhakertje, ellátogathat pl. közösségi kertekbe, ahol e napon tárt karokkal várják az érdeklődőket. A lényeg, hogy minél többen kedvet kapjanak akár a legkisebb konyhakert létrehozásához, ami nagyvárosokban is kivitelezhető. Nem elhanyagolható az ünnep közösségépítő, -formáló szerepe sem, hiszen jó alkalom, hogy a szomszédok jobban megismerhessék egymást, ha eddig nem tették volna.

Nyilván valakinek el kell kezdeni a szervezést, de soha nem késő! Budapesten pl. Zuglóban, a ZUG Közösségi Kert délután ünnepel, ahol bárki megnézheti, hogyan zajlik a kertészkedés egy lakótelep közepén. De sok helyen vannak már közösségi kertek, érdemes arra sétálni, hátha lesz valami program. Főleg, ha az ég is kiderül.

Boldog Konyhakerti Világnapot mindenkinek!

Forrás