Valamelyik kertészeti kiállításon már láttam lila krumplit, de boltban sokáig nem találkoztam vele. Tavaly aztán anyuéknál lehetett kapni a helyi zöldségesnél, persze méregdrágán, így aztán a kutya sem vette. Egy idő után drasztikusan leárazták, hogy mégse rohadjon már rájuk az egész, így normális áron lehetett hozzájutni. Anyu vett is pár darabot kíváncsiságból.

A krumpli héján voltak csírakezdemények, ezért jó vastagon meghámozta, majd a krumplihéjat elültette. Gondosan öntözgette, és lett is szép kis krumplitermése, amit vetőkrumplinak használhatott. Ezekből idén már szép termés sikeredett.

 

A krumplibokor szára is kékes árnyalatú, sőt a levelei és a virágai is elég kékes tónusúak. A nyers krumpli héja sötétlila, belül is sötétlila foltos, főzés után pedig kék színűvé válik. A fajta neve egyébként Svéd kék, ami ezt látva nyer értelmet.

Krumplipürének, csipsznek más színű krumplikkal kombinálva köretnek is nagyon mutatós, érdemes meglepni vele a vendégeket. Úgyse hiszi el senki, hogy nem ételfestékkel színeztük!

Szerző: Macskamenta

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!