A burgonyatermesztés hallatán elsőre talán a végeláthatatlan krumpliföldek juthatnak eszünkbe, pedig akár az erkélyen vagy a teraszon is megtermelhetünk magunknak egy keveset.

Nem kell hozzá más, csak egy legalább 50 cm átmérőjű cserép, melybe 15 cm vastagon földet (legjobb a szaruliszttel kevert humuszos homok) töltünk. Erre a rétegre tegyük a - fajtától függően 3-5 - vetőburgonyát, és takarjuk be 10 cm földdel.

 

Mihelyt látszanak a 10 cm hosszú csíranövények, terítsünk rájuk újabb réteg földet, majd ezt addig ismételgessük, amíg megtelik a cserép.

Ezzel a módszerrel minden ponton, ahol amúgy már levelet hozna a növény, gyökeret fog nevelni, azon pedig újabb gumókat. Így "nagyobb hozamra" számíthatunk, mintha csak egyszerűen cserépbe ültetnénk pár szem krumplit.

Elsősorban a 'White Lady' és a 'Góliát' fajtákkal érdemes kipróbálni, de kísérletezni bármelyikkel lehet.

Amíg beérik a termés, a régi burgonyát is megújíthatjuk. Ehhez egy jó tanács az 1800-as évekből: "A régi burgonya jó ízét visszaadhatjuk, ha este meghámozva, éjen át víz alatt hagyjuk, használat előtt hideg vízben tűzhöz tesszük, felforraljuk, szárazra leszűrjük, azután új forró vízben, melyhez sót adunk, ismét a tűzhelyre állítjuk." (Hasznos tudnivalók (Szerk: Juhász István), Magvető, Budapest, 1986.)

Forrás