Drágult az új búza, de enyhén csökkent a kukorica ára

2 százalékot csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) a 27. héten és az elemzés írásakor (2014. 07. 07.) 10064, 96 ponton állt. Az ótermények ára csökkent, az új búza viszont drágulni kezdett. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Már tart a búza betakarítása, de még nem kezdődött el mindenhol az országban. Az ó- és új termény ára ellentétes pályán mozog. Az óbúza ára csökken és a minőségtől függően 48-55 ezer forintos áron adják-veszik, míg az újbúza ára emelkedik, és jobban szóródik. A takarmánybúzáért régiótól függően 38-42 ezer az étkezésiért 40-46 ezer forintot fizetnek tonnánként a Magro.hu piactéren. A határidős piacon szintén emelkedő trend figyelhető meg, így az árak tovább növekedhetnek a fizikai piacokon is a nyár folyamán és kora ősszel. A világpiacon egyébként a 27. héten esett a búza ára. Így volt ez Chicagóban és Párizsban is. Jelenleg összesen 1000 tonna búzát kínálnak megvételre, valamint 20 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A kukorica ára lassan lefelé csordogál. A 27. héten már csak átlagosan 49 584 forintot fizettek egy tonna terményért. Ez a tendencia volt megfigyelhető a világ irányadó árutőzsdéin is. Mivel azonban a júliusi szállítású búza ára a jelenleginél magasabb a hazai határidős piacon, így a következő hetekben egy lassú emelkedés jöhet. Továbbra is a kereslet dominál a piacon. A legolcsóbb kínálati ár 46 ezer forint egy tonnára. Jelenleg a piactéren 2 ezer tonna terményt adnának el és 56 ezer tonnát keresnek.

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő