Ezt a hetet egy remek japán kezdeményezés bemutatásával kezdtük, legyen hát a végére is egy hasonlóan egyedülálló történet, amihez elég Nyíregyházáig menni.

Nyíregyházán van egy különleges játszóház, a Csodavár, amelyet a Down Egyesület  hozott létre 2011-ben, hogy legyen egy hely a fogyatékkal élő gyermekek fejlesztésére, oktatására és integrációjára, valamint az őket nevelő családok teljes körű támogatására, elsősorban a gyermekek korai életszakaszában, mivel ekkor érhetőek el a legjelentősebb eredmények. A választás azért esett az ország egyik leghátrányosabb helyzetű megyeszékhelyére, mert az egyesület felmérései szerint ebben a régióban a fogyatékkal élő gyermekek kevesebb mint 5%-a kapta meg a szükséges korai fejlesztést, illetve aki mégis, annak az ország távoli pontjaira, elsősorban Budapestre kellett utazni érte.

A Csodavár Korai Fejlesztő Centrum különlegessége abban is áll, hogy az integrált játszóházban a fogyatékkal élő gyermekek együtt játszanak egészséges társaikkal, akiknek így teljesen természetes, hogy vannak „más” gyerekek is. A korai fejlesztésnek köszönhetően az elmúlt években 20 fogyatékkal élő, sajátos nevelési igényű kisgyermek kezdte meg az óvodát integrált csoportban, ami rendkívül fontos a későbbi életük szempontjából.

Ha megvalósul, ilyen lesz a Csodakert

A Csodavár megálmodóinak célja továbbra is az, hogy élménnyé varázsolják a korai fejlesztésben résztvevő gyermekeknek és családjaiknak a kötelező terápiákat és az intézményben eltöltött időt. Ezért elindították a következő, CsodaKert nevű projektet, amelyben nincsenek irányított foglalkozások, fárasztó tornák, csak a felhőtlen játék és a különböző ingerek szolgálják a gyermekek fejlesztését.

A CsodaKert egy olyan élmény- és fejlesztőközpont lesz, ahol már a bejáratnál speciális hangot adó eszközök várják a gyerekeket, amelyek az akusztikus észlelés és figyelem fejlesztésében játszanak fontos szerepet. A természetközeliség, a természet hangjai, fényei, illatai kiemelt jelentőségűek. A tervek szerint a CsodaKertben 3 házikó lebeg majd: az ILLAT, a HANG és a TAPINTÁS háza. A vízesés egyszerre nyújt látványt és hangot, így a különböző ingerek összekapcsolódnak, hatékonyabbá téve a tanulási folyamatokat.

Ahogy a Csodavár is cégek és magányszemélyek felajánlásaiból valósulhatott meg, úgy most a CsodaKert projekthez szükséges néhány millió forint előteremtésére sincs más mód. Segíteni lehet úgy is, ha valaki csatlakozik a július 14-én Székesfehérvárról indult jótékonysági futáshoz, amelyet Lajkó Csaba ultramaratonista indított. Az útvonal: Székesfehérvár – Nagykanizsa – Kaposvár – Pécs – Budapest. Az 530 km-es út 20-án a Margitszigeten fejeződik be, de aki addig valahol csatlakozna, itt megnézheti, mikor hol tart a csapat.

A projektről, a támogatás lehetőségeiről itt lehet tájékozódni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!