Az a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera bridgesii) jár a legjobban, amelyről nyárra megfeledkezik a gazdája. A legideálisabb az lenne, ha a kertben egy nagyobb fa lombkoronájába akasztva vészelné át a nyári időszakot, de jobb híján, egy árnyékos szeglet is megfelel, hogy erőt gyűjthessen. A pihenőre állított karácsonyi kaktuszra érdemes rápillantani, mert a növény szártagjai elszíneződnek, ami jelzi, növelni lehet az öntözést, mert megindult a növekedési szakasz.

Az ilyen növényeket árnyékosabb helyre kell állítani. Ilyentájt át lehet ültetni rostos tőzeg és kaktuszföld keverékébe. A nyári növekedési időszakban rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel.

A karácsonyi kaktusz virágrügyei késő nyáron vagy kora ősszel alakulnak ki, amikor a nappalok rövidülni kezdenek. Ebben az időszakban a dús virágzás érdekében hűvös, körülbelül 15 °C-os és száraz helyen kell tartani, hogy a hajtásvégek tökéletesen beérjenek, és a bimbókezdemények kifejlődjenek. Arra is ajánlatos ügyelni, hogy ilyenkor már téli (virágos) helyére kerüljön, mert még ki nem nyílt virágrügyei nem nagyon szeretik a mozgatást, helyzetváltoztatást. Ha ilyesmi történik a növénnyel, akkor úgy véli, veszélyben az élete, és ilyenkor kisebb gondja is nagyobb annál, minthogy virágot hozzon.

Fontos az időzítés: a virágzás kezdetét a fény, megvilágítás szabályozásával lehet pontosítani. A növénynek általában négy hónapra van szüksége ahhoz, hogy virágait kibontsa. Ezért szeptemberben kell kezdeni vele a cirkuszt. Mivel rövidnappalos növény, ekkortól úgy kell ügyeskedni, hogy a nap felét sötétségben töltse. A trópusi éjszakát kiválóan helyettesítheti egy ráhúzott, nagyobb papírzacskó.

Forrásokért katt a képekre.

Szerző: Czauner Péter

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!