A márciusi tél, a rekordokat hozó áradás után már csak a nyári viharok következnek. Érdemes ezekre felkészülni, mert már az is kész csoda, hogy a száz kilométeres szelek és özönvízszerű esőzés után a teraszon, kertben dísznövényeink életben maradnak. Sokan virágjaikat, levelüket, hajtásaikat veszítik és kopasz virgácsként meredeznek. Némi segítséggel azonban rövidebb, hosszabb idő múlva újra életre kapnak.

Az esővel vagy anélkül érkező szélviharok nemcsak az emeletes házak balkonjain, de széljárta kertekben is irtózatos pusztítást végezhetnek. Haszna is van a dolognak, hiszen hiába kapaszkodnak a levéltetvek, repülnek.

A japán koinoborik nagyon szeretik a szelet.jpgA japán koinoborik nagyon szeretik a szelet

Az ítéletidő a felkészületlen növénybarátnak borzasztó érzés, hiszen kedvencein nem segíthet. Az egyedüli megoldás a szél-, és esővédett helyre cipelés lenne, de ez a többségnek megoldhatatlan feladat. Egy-egy nagy vihar intő példa a növények és helyük megválasztásában. Egy merev levelű leandernek meg sem kottyant az erős szél, míg egy hasonlóan dekoratív pünkösdi rózsából szecska maradt.

A pusztító meteorológiai rekordokat is hozó időjárást többen a klímaváltozással is magyarázzák. Akár igazuk lesz, akár nem, drága növényeink védelmében érdemes a szélsőséges időjárási jelenségekre felkészülni.

Ha jön a vihar, a repül virág, levél és az edény is.JPGHa jön a vihar, repül virág, levél és az edény is

Ha sorra vesszük a teendőket, mindenekelőtt a lesodorható balkonládákat ajánlott erősen lehorgonyozni. A terasz korlátjára, az ablak párkányára helyezett ládákba ültetett növényeket csak akkor mentheti meg a külön takarás, ha biztosan álló vázra sikerül valamilyen - részben merev - szélfogót szerkeszteni, de ez sem nyújthat teljes védelmet, mert azzal számolni kell, hogy a viharban hozzá verődő levelek, hajtások sérülnek, letörnek.

Inkább akár egy alkalmi – rögzített – paraván segítségével szélvédőt kellene kialakítani a teraszon. A barkácsáruházakban viszonylag merev, műanyag, bambusz, nád, vessző kerítéstakarók kaphatók. Ilyet kell készenlétben tartani, s viszonylag gyorsan elkészíthető a szélfogó. Ha sikerül időben belülről a terasz korlátjához erősíteni, akkor a mögé húzott növények megúszhatják a vihart.

A szélre érzékenyebb kerti növények védelme érdekében csak annyit tehetünk, hogy nem tartunk ilyeneket, vagy nem az uralkodó szélirányba ültetjük. Egyfajta megoldást jelent a mobilkert. A nagy, edényes növények ugyanis a szélriasztáskor védettebb helyre húzhatók.

DSC_0848 másolata.JPG

A földben lévő növényeket kevésbé zavarja, ha egy hónapnyi eső hullik le egy-két nap alatt. A kifolyóval rendelkező edényeseknek sem árt, hiszen a felesleg távozik. Bajban az edényben és a rendszerint nem lyukas díszkaspóban is állók vannak. Ezért érdemes a kaspót az alján, vagy az alsó harmadánál (ill. ezalatt) oldalt megfúrni, hogy a felgyülemlő víz kifolyhasson. Az ügyesebbek ebbe a lyukba egy vastagabb szívószálat, vagy egy golyóstoll palástját ügyeskedhetik be; ha sikeres a művelet, akkor a mini vízköpő révén nem az edény falán folyik el a felesleges, koszos, földes víz. A bő csapadék a még oly’ jó talajból is kimossa a tápanyagok egy részét, ezért a hátralévő szezonban komolyan kell venni a rendszeres tápoldatozást.

A növények a vihar után különleges bánásmódot érdemelnek.  A gyökerestől kidőlt, nagyobb fákkal nincs mit tenni, jó esetben a kályhában, kandallóban végzik. A fiatalabb, vagy kisebb, éppen csak kifordult fákat még vissza lehet helyükre állítani, s ellentartókkal ezt az állapotukat addig biztosítani, amíg gyökereik képesek újból megkapaszkodni. Az ilyen fáknál, cserjéknél ajánlott nyári zöldmetszésnek beillő nyesegetéssel koronájukat kurtítani.

vihar3.jpg.ashx.jpg

A vihar miatt levelüket veszített cserjékkel, fákkal nincs mit tenni, a növény sokktűrésén múlik, miként válaszol. Ilyenkor fokozott hormon-átcsoportosítás zajlik a kéreg alatt, s fajon, fajtán, sőt magán az egyeden is múlik, hogy hajt-e idén új levelet. A kopaszon maradt hajtásokat nem kell bántani, mert jövőre kihajthatnak.

A lágyszárú balkonnövényeknek mondott csoporttal is csak annyi a teendő, ha egy-egy egynyári szemmel láthatóan, visszafordíthatatlanul károsodott (kb. a növény 3/4-e), akkor érdemes kicserélni. A szerencsésebbek, ha visszaáll a rendes nyári időjárás, bőséges tápoldatozás mellett regenerálódnak. Érdemes ilyenkor a muskátlit, begóniát, pistikét, petúniát kicsit visszatörni, hogy újra kezdhesse.