A fűszer- és gyógynövényeket évezredek óta használják gyógyításra, sokan mégis inkább rögtön a patikába mennek kényelmességből vagy tudatlanságból. Pedig a legtöbb gyógynövény a mai napig megtalálható a természetben, csak érte kell menni, meg persze fel kell ismerni. Ebben Magyarországon nagy segítséget nyújt a „bükki füvesember”, Szabó György, aki túrák és előadások során adja át tudását az érdeklődőknek, gyógyteái között mindenféle nyavalyára van megoldás.

Sokan azonban nem veszik a fáradságot, hogy elmenjenek egy-egy ilyen „tanfolyamra”, és ez nem csak nálunk van így. Japán tájépítészek egy csoportja  ezért kitalálta, hogy helybe viszi a tudást. Elindították a Medical Herbman Café Projectet (MHCP), ami vándorcirkuszhoz hasonlóan jár helységről helységre, hogy felvilágosítsa a helybelieket a gyógy- és fűszernövények jótékony hatásairól.

A projekt alapjául Leonardo da Vinci Vitruvius-tanulmánya szolgál: minden helyszínen ennek az emberi testnek a sziluettjét rajzolják fel.

http://images.postr.hu/uploads/blogs/16014/177254/post_177254_20140715094958.jpg?full=1

Ezután következik a beültetés: a hajókonténerben magukkal vitt fűszer- és gyógynövényekkel beborítják a test felületét úgy, hogy minden növény arra a testtájékra, szervre kerül, amelyre jótékony, gyógyító hatással van. A látogatók így könnyen elsajátíthatják, mely növény mely testrész betegségeire gyógyír. A beültetésnél mindig felhasználnak az adott helyen megtalálható növényeket is.

 

Az átmenetileg kiürült konténer aztán ideiglenes kávézóvá alakul át, ahol gyógy- és fűszernövényekből/-kel készült ételeket és italokat lehet kapni, a villámtanfolyamokon pedig meg lehet ismerkedni a növények jótékony hatásaival.

A kávézó bevételét jótékony célra ajánlják fel: fejlődő országokban játszóterek épülnek belőle a helybeli gyerekeknek. Ez utóbbival talán lehet vitatkozni, tényleg erre van-e szükség, de az egész projekt vitathatatlanul nagyon jó ötlet. Nem?

Forrás

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!