Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi lesz a kukoricával?

2012 fekete év volt a kukoricatermesztők életében. Mint ismert, a tavaszi és nyári aszályos időjárás miatt 2007 óta a legalacsonyabb termést takarították be abban az évben Magyarországon. A 2013-as év viszonylag mentes volt a szélsőségektől, míg az idei nyár az ország nagy részén rendkívül sok csapadékot hozott, és részben emiatt igen jó termés várható. Ennek ellenére elégedett kukoricatermesztő gazdával csak elvétve találkozhatunk. Most a túlkínálat okozta alacsony árak okoznak gondokat. Cikkünkben az elmúlt 24 hónap történéseit tekintjük át a Magro.hu mezőgazdasági piactér és a tőzsdék adatai alapján, és prognózist adunk a közeljövőre is.

2012-ben a betakarítás után, az aszály miatt kialakult, erősen keresleti piacon volt utoljára a gazdálkodók szerint jó ára a kukoricának. Akkor átlagosan 65 ezer Ft-ért adták-vették a tengeri tonnáját Magyarországon. Sokan az ár további erősödésére számítottak, ezért a kukorica egy jó része a raktárakba került. Ez utólag rossz döntésnek bizonyult, mivel a termény lassan hétről-hétre egyre olcsóbbá vált. A 2013. évi betakarításra 40 ezer Ft környékére csökkentek a felvásárlási árak. Az év végétől ugyan elkezdődött egy lassú drágulási folyamat, amely idén május közepére 50 ezer forint fölé lökte az árakat, de azóta olyan lejtmenet kezdődött, ami elkeserítette a gazdatársadalmat. Az idei új kukorica megjelenésekor már 35 ezer forint alá csökkent az átlagos prompt felvásárlási ár a Magro.hu-n és a tendencia azóta folytatódott.

Sok kukorica termett nálunk és globálisan is. A nagy kínálat generálta árprést pedig csak rövidtávon tudta ellensúlyozni az ukrán krízis, ami pár hétig drágulást okozott. Azóta a piacok megnyugodtak és folytatódott a lassú, de folyamatos árcsökkenés. Nálunk a tavaly betakarított 6,7 millió tonna után idén mintegy 8 millió tonna kukorica várható, hektáronként átlagosan 6,5-7 tonna.

Figyelembe véve az egy hektárra jutó átlagosan mintegy 200-250 ezer Ft termelési költséget, nem nehéz kiszámolni, hogy sok termelő a rentabilitás határán mozog a pillanatnyi árak mellett. Különösen, ha azt is hozzávesszük a friss kukorica víztartalma a sok eső miatt rendkívül magas, így tonnánként még 4,5-5 ezer Ft szárítási költséggel is számolnia kell.

Apró reményt adhat, hogy a nemzetközi tőzsdéken szeptember végén az árfolyamok felfelé mozdultak, mégha ez a drágulás a magyar fizikai piacokon egyelőre nem is érződik. A Magro Gabonaindex (MGX) 8113 ponton áll. A magyar árutőzsde mindenesetre, ha a globálisnál sokkal kisebb mértékben is, de lekövette a tendenciát és minimális drágulást vetít előre a következő három hónapban. Ez a gyakorlatban egy lassú 4-6 százalékos erősödést jelenhet.

Németh István gabonapiaci-szakértő, a Magro.hu ügyvezetője

Már az olcsó új búza van a piacon, jelentősen csökkent a kukorica ára

Jelentősen csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) a 28. héten. A viszonylag magas árú óbúza elfogyott erre a hétre, a kukorica átlagára pedig szintén esett. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 28. héten már teljes egészében csak az új búza kereskedése folyt a Magro.hu piactéren. Óbúzára már egyáltalán nem történt kötés, így annak magas ára nem húzta felfelé az átlagot. A hét nagy áresése tehát gyakorlatilag az ó- és új búza súlyának átstrukturálódása miatt történt. Ennek eredményeként alakult ki a 45 089 forintos átlagár. Volt néhány esős nap a héten, ami egyrészt lassította a betakarítást, másrészt némileg rontotta a még lábon álló búza minőségét. Ennek ellenére a határidős árak azt sugallják, hogy augusztusban már 46 ezer felett folyhat a kereskedés. Jelenleg összesen 1 ezer tonna búzát kínálnak megvételre, valamint 12 ezer tonnát keresnek a piactéren.

Jelentősen, 7 százalékot csökkent a kukorica ára a 28. héten, így átlagosan 46 127 forinton kereskedtek vele. Az új búza megkezdődő betárolása miatt a termelők egy része az értékesítés mellett döntött, akár némiképp nyomott áron is. A másik ok, ami lefelé vitte az árat pedig az, hogy egyre több felvásárlási ár lát napvilágot az új kukoricára. Mivel ezek épp hogy meghaladják a 40 ezret, sok potenciális eladó gondolkodóba esett. Egyébként továbbra is a kereslet dominál a piacon. A legolcsóbb kínálati ár 46 ezer forint egy tonnára. Jelenleg a piactéren 2 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 56 ezer tonnát keresnek.

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Magro - piaci körkép

Találtunk egy nagyon érdekes mezőgazdasági portált, melynek információira talán több olvasónak is szüksége lehet. A Magro.hu igazából egy mezőgazdasági piactér, ahol eladó és vevő könnyen egymásra találhat, akár búzát, akár zöldséget vagy haszonállatot keres-kínál.

Az alábbiakban friss gabonapiaci információkat teszünk közzé a Magro.hu piaci elemzőjének tollából.

A 24. héten stagnált a kukorica és a búza ára is

A kukorica és a búza stagnáló ára miatt a 24. héten nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) és az elemzés írásakor (2014. 06. 16.) 10770,80 ponton áll. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Nem változott érdemben a kukorica ára 24. héten a Magro.hu piactéren, így átlagára továbbra is az 50 ezer Ft alatt „parkol”. Hasonlóan, viszonylag eseménytelenül telt a hét szerte világ terménypiacain a kukoricát illetően. Változást az hozhat a folytatásban, hogy nagyon egyenetlenül alakul a kereslet és kínálat aránya. Nagyon erős a keresleti nyomás, ami azon túl, hogy árfelhajtó hatású, a kínálati oldalt is aktivizálhatja. Jelenleg a piactéren 3 ezer tonna kukoricát kínálnak megvételre és 112 ezer tonnát keresnek.

A kukoricaforgalom a Magro.hu online mezőgazdasági piactéren

 

2014. ápr.

2014. máj.

2014.

21. hét

22. hét

23. hét

24. hét

Átlagár (Ft/t)

47 863

49 870

50 027

49 505

49 951

49 945

Kötési mennyiség (t)

14 045

21 661

4 691

5 220

5 625

5 610

 

A búza árának csökkenése megállt a 24. héten és átlagban 58 ezer Ft felett stabilizálódott. Az étkezési búzát továbbra is 59 000 forinton, a takarmány búzát pedig 50 ezer forinton adták-vették a piactéren. A magyarországi stagnálással ellentétben a világ árutőzsdéin inkább csökkentek az árak, 3-4 százalékkal. Úgy tűnik, hazánkban már nincsen jelentősebb kínálat a termelők kezében és már mindenki az aratást várja. Idén 5 millió tonna körül várható az újbúza országos mennyisége. Jelenleg összesen 1 ezer tonna búzát kínálnak megvételre, valamint 22 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu online mezőgazdasági piactéren

 

2014. ápr.

2014. máj.

2014.

21. hét

22. hét

23. hét

24. hét

Átlagár (Ft/t)

55 501

54 359

59 065

58 793

58 242

58 257

Kötési mennyiség (t)

5 770

7 289

1 220

1 683

1 725

1 005

 

Szerző:

Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek