Azt gondolhatnánk, könnyű annak, akinek kertje van, vagy legalább a nagyszülők laknak kertes házban, és el is vállalják az unoká(ka)t a nyári szünetre. Akkor megúszhatjuk a drága táborokat, ráadásul a csemete a jó levegőn tölti a vakációt. Pedig nem olyan egyértelmű dolog ez, mert ha nem tesszük vonzóvá a kinti tartózkodást, akkor a legtöbb gyerek a tévé vagy a számítógép előtt tölt el 2,5 hónapot, akár városban, akár falun, kertes házban vagy lakásban él. Lehet, legyen ez másképp!

Egy ilyen fészeknek egy gyerek se tud ellenállni

Összeszedtünk néhány ötletet, amelyeket könnyen megvalósíthatunk a gyerekekkel együtt is, sőt nagyobbak akár egyedül is összerakhatják a „játékokat”.

Aminek valószínűleg se kicsi, se nagy gyerek nem tud ellenállni, az a bunkerezés és a vizezés. Ha van a kertben egy hely, ahová akár egyedül, akár a cimborákkal el lehet vonulni, az biztosan ráveszi őket, hogy felkeljenek a fotelból.

Aki előrelátó volt, eleve sátor alakban futtatta fel a babot, estikét, loncot, akármit, ami mostanra kellemes árnyékot ad a hűsölni vágyóknak.

Néhány hosszú bot, lepedő vagy színes anyag, és kész is a sátor, amit aztán mindenki saját ízlése szerint rendezhet és lakhat be. Pár raklap is jó szolgálatot tesz.

 

A madarakhoz hasonlóan fészket is építhetünk a gyerekekkel, ki-ki kézügyessége és a rendelkezésre álló „építőanyag” szerint.

Nagy melegekben a vizezés is jó ötlet: ez lehet a locsoláshoz kapcsolódó „véletlenül elszabadult” slag is, de készíthetünk direkt a célnak megfelelő vízhálózatot is, ahol aztán a gyerekek egész nap öntögethetik a vizet föntről lefelé, majd a tartályból vissza.

Nem kell túl ügyesnek lenni az alábbi locsolórendszer elkészítéséhez sem: néhány kilyuggatott PVC-cső, pár könyök, csatlakozó a vízcsőhöz, és már indulhat is a móka. Részletes elkészítési útmutató a képre kattintva.

Ha nincs akkora kánikula, akkor jöhetnek a társasjátékok kültéri változatban: pl. amőba, házi készítésű teke PET-palackokból, kavicsfestés, ugróiskola meg ami még eszünkbe jut.

Mindemellett persze a kertről sem kell elfelejtkezni: ha amúgy is van a gyerekeknek kis külön parcellája, van vele dolog bőven, ha nincs, adhatunk nekik munkát: pl. ki húz ki több gazt, ki szed össze több krumplibogarat vagy csigát. Ki csap le több szúnyogot vagy legyet stb. Nálunk a nagypapa anyagilag is érdekeltté tette az unokákat, de nem muszáj követni a példáját…

Szép kerti nyarat!