Mert az nem kérdés, hogy legyen, hiszen egy természetes hatású kerthez mindenképpen hozzátartozik. Éppen ezért nagy divat is, de nem árt, ha a telepítés előtt utánajárunk a dolgoknak.

 

Kertépítő szakemberek tapasztalata szerint a legtöbb hiba abból ered, hogy sokan – akárcsak a gyógyszerszedésnél – a szomszédoktól kérnek tanácsot. Pedig már gazdag szakirodalom áll rendelkezésre, ha valaki mindenképpen maga szeretné megépíteni a tavat. Az első lépés a megfelelő hely kiválasztása, ami nem mindig egyszerű feladat, főleg a kisebb kertekben.Amire feltétlenül figyelni kell, hogy

- a tó könnyen megközelíthető, körbejárható legyen;

- ne legyenek a közelében túl nagy fák, mert a meder kiásásakor megsérthetjük a gyökereiket, vagy idővel azok szúrják át a tófóliát, ill. ősszel nagyon sok levél hullik róluk a vízbe, ami veszélyezteti a tó állatvilágát. A rengeteg munkáról nem is beszélve, amit a levelek folyamatos eltávolítása okoz.

- a legjobb, ha a tavat reggeltől délelőtt 11-ig teljes napsütés éri, de később már árnyékban van, mert így elkerülhető az algásodás.

A másik kardinális kérdés a méret. Minél nagyobb a tó, annál kevesebb munkával jár a későbbi fenntartása. Egy működőképes tó

- elég nagy (legalább 4 x 6 m), és a felületével arányosan annyi mélyebb vizű rész van benne, hogy csapadékszegény időszakban is elég víz marad, és télen sem fagy be fenékig.

- a jól működő természetes tóban cserélődik a víz: befolyó víz táplálja és természetes elfolyása is van.

- A természetben a vízfelületet nem egész nap éri napsütés, a környező növények mindig árnyékolják.

- Fontos, hogy a különböző vízmélységekben minden szinten legyen növény, akárcsak a természetben.

- A természetes tavak állatvilága gazdag, a halak mellett egyéb tólakók is benépesítik. A kerti tóban is érdemes ezt a mintát követni.

Ha ezeket a szempontokat mind figyelembe vesszük a tervezésnél, nagyot nem tévedhetünk.

Kisgyerekes családoknál érdemes későbbre halasztani a tóépítést, vagy legalább megtenni a lehető legtöbb óvintézkedést:

- A part közelében ne legyen mély a víz.

- A tó fala ne legyen túl meredek (ez a házi kedvencek miatt is fontos, hogy ki tudjanak mászni).

- A partot borítsuk be érdesebb, nagyobb kövekkel, vagy kerítsük körbe a tavat úgy, hogy a gyerekek egyedül ne tudják megközelíteni.

- Ültessünk a partra erős növényeket (pl. káka), amelyekbe szükség esetén bele lehet kapaszkodni.

Bár a kert mérete erősen behatárolja, mekkora tóban gondolkodhatunk, azért kisebb helyen sem kell lemondanunk az élményről. Már egy nagyobb madáritató kihelyezése is felpezsdíti a kert életét, de dönthetünk mocsárkert vagy dézsató telepítése mellett is.  

Forrás

Aki úgy dönt, hogy szeretne tavat vagy akár úszómedencét a kertjébe, most sok hasznos olvasmányt talál a témában akciósan a Cser Kiadónál. Részletekért katt IDE

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!