Már lehet szavazni az Európai Év Fája verseny döntős fáira, amelyek között Magyarországot a 2014-es hazai verseny győztese, a tatai Öreg-tó partján álló 232 éves platánfa képviseli. A jelöltek között vadgesztenye, platán, fenyő, tölgy, olajfa, libanoni cédrus és eperfa egyaránt megtalálható, ki-ki a maga egyedi történetével, amelyek itt olvashatók. 

A magyar jelölt: a tatai Öreg platán

A Csehországban indult Év Fája versenyből kinőtt Európai Év Fája célja, hogy megmutassa a nevezett fák jelentőségét, értékét egy adott közösségben. Itt nem a küllem, a kor vagy a méret a mérvadó, hanem a fa története, és az, milyen szerepet tölt be a nevező közösségek életében.

A mozgalom egyre népszerűbb: kezdetben 5, ma már 14 ország vesz részt benne, így egyre szélesebb körben terjed az alapvető cél: a fák védelme.

A jelenleg 2. helyen álló tatai platánt anno Versailles-ból hozatták (Esterházy Miklós János koronaőr fia, Ferenc) több más csemetével együtt. A közel 20 méteresre nőtt faóriáshoz szinte minden helybélinek fűződik valamilyen élménye. A fát az idők folyamán többször tépázta vihar, villámcsapás vagy emberi kéz, de mindig felépült. Öngyógyító ereje a jelek szerint kisugárzott: a város lakója, Pribojszky Mátyás citeraművész, író egy sztrók után állítása szerint e fának köszönhette, hogy újra tudott írni. Hálából papírra vetette a Platánkirály című mesét, melynek részlete itt olvasható.

 

A magyar jelölt alig marad le a jelenleg első helyen álló észt tölgyfa mögött, amely szintén nem mindennapi történettel büszkélkedhet. A tölgyfa ugyanis nem máshol, mint egy focipálya közepén áll. Orissaare lakóinak ez már teljesen megszokott dolog, hiszen a történet 1951-re nyúlik vissza, amikor is megnövelték a fa melletti sportterületet. A remek kezdeményezés következtében a tölgyfa hirtelen egy focipálya kellős közepén találta magát. Ekkor megpróbálták két traktorral kihúzni: a rákötött kábelek elszakadtak, de a fa nem mozdult (csak ma is viseli a kábelek nyomát). A helyi focisták sikerrel beépítették játékukba az „akadályt”, mely viszonzásul a legmelegebb napokon árnyat ad a játékosoknak.

A fákra február 1-28. között a Tree Of The Year oldalon lehet szavazni. Az állás az utolsó héten már titkos lesz, de addig nyomon követhető, hol áll a magyar jelölt. Most úgy tűnik, jó esélye van, hogy megnyerje az Európai Év Fája címet is. Március 5-én, Brüsszelben az eredményhirdetésen kiderül. Addig is tessék szavazni!

Forrásokért katt a képekre!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!