A név kötelez. A nick is. Úgyhogy ezt a hétvégi tennivalós posztot hadd szenteljem névadómnak, az epernek. Vagy szamócának. Most akkor melyiknek is?

A szakemberek szamócának hívják, mert az eper nincs, csak eperfán. Ott is fehér és sötétlila színekben, amit - dunántúli lévén - mi szederfának hívunk. De az meg igazából bokron terem: majdnem fekete gyümölcseit előszeretettel faltuk gyerekkoromban. Az alföldiek földiepernek nevezik, talán ez áll a legközelebb az igazsághoz. Szerintem mindenki hívja, ahogy jólesik, én maradok az epernél.

A név után a következő kérdés, mi is ez tulajdonképpen: gyümölcs vagy zöldség? Merthogy ez sem egyértelmű. Piros termése a termőlevelek megvastagodásával létrejött vacokkúp. A gyümölcs felületén lévő "magok” (amelyek igazából egymagvú, zárt termések) a biológiai értelemben vett termések. Húsa pedig a vacok módosult szöveteiből alakul ki.

Termesztését tekintve nevezhető zöldségnek is, hiszen lágy szára van és a talaj közelében terem, ahogy sok zöldségféle. Ezt a problematikát sem tisztünk megoldani, a lényeg, hogy illatos, zamatos, nagyon egészséges, és mostanság érik.

C- és E-vitaminban gazdag, serkenti a vérkeringést és fokozza a méregtelenítő folyamatokat. A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.
Az eper kitűnő bőrápoló: bedörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől, hűsíti a bőrt napozás után, véd az ultraibolya-sugárzástól. Fogaink fehéren csillognak majd, ha pépesített eperrel dörzsöljük át hetente egyszer.

Persze, van, aki allergiás rá, főleg kisgyerekeknél fordul elő az eperrel való első találkozáskor, úgyhogy nem árt az óvatosság.

Fogyókúrának is kiváló: teltségérzetet kelt, salaktalanít. Sokféle eperdiéta létezik, az egyik szerint napi 1-1,5 kg epret kell megenni 1 l tejsavóval. Hát, én nem is tudom... Részletek itt, felelősség ott!

Ami viszont a hétvégével kapcsolatos, és nagyon jó buli, az a "Szedd magad!". A múlt hét végén még a legtöbb eperföld zárva volt, de mostanra - legalábbis a netes adatok szerint - kinyitottak. A lelőhelyek pontos adatait itt találjátok, de indulás előtt talán érdemes még egyszer rákérdezni. Most úgy néz ki, az időjárás is kedvez egy kis eperszüretnek, gyerekekkel is nagyon jó móka. Egyetlen veszélye, hogy többet szedünk, mint amennyi az autóba befér, vagy amennyit befőzési kapacitásunk elbír. Mi már jártunk így: a gyerekek olyan lelkesek voltak, hogy pikk-pakk összejött vagy 20 kg, én meg csak álltam a konyha közepén, mindenütt eper fortyogott, a fagyasztó megtelt, de még mindig nem akart elfogyni, úgyhogy a maradékot elosztogattuk.

Ha mégsem sikerülne eljutni az eperföldekre, még mindig ott a piac, hangulati háttérnek pedig egy kis muzsika:

 Szép, napsütéses, eperillatú hétvégét mindenkinek!