Ocimum basilicum – a tudományos név mindent elárul: az „ocimum” a görög „ózein” = ’illatozni’ latinos változata, a „basilicum” pedig a görög „király” = "basileús" szóból ered. Innen származik a népies „királyfű” megnevezés is.

Az ókori görögök a növények királyának tartották, a középkori Európában a szerelem szimbóluma volt, a népi hagyomány szerint pedig elűzi a legyeket.

Az illóolajon kívül sok C-vitamint tartalmaz. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vízhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.
Az illóolajában lévő esztragol nevű anyagról nem zárható ki, hogy sejtkárosító hatású, ezért használata várandós és szoptatós kismamáknak, csecsemőknek és kisgyermekeknek nem ajánlatott.

Meleg, napfényes ablakpárkányon még télen is megmarad a lakásban. Ha rendszeresen öntözzük, és a kezdődő virágzatot kicsípjük, erőteljesebben bokrosodik.

A bazsalikom fajtaválasztéka nagyon gazdag; nálunk leginkább a nagy levelű, ún. édes bazsalikomot, a görög bazsalikomot, és az erős illatú lila bazsalikomot használják. Jómagam is ezeket részesítem előnyben, mert a többit nem ismerem, de itt mindegyik fajtáról sokat megtudhatsz.

Idén magról is próbáltam vetni bazsalikomot, de az éppen csak kibújt magoncokat 3 undorító zöld hernyó egy éjszaka alatt lezabálta. Belőlük viszont finom reggeli lett a kerti madaraknak, mert természetesen bosszúm nem maradt el.
Úgyhogy ismét maradt a piac, és a jól bevált nagy levelű és görög bazsalikom.

Sokféleképpen felhasználható, az olasz konyha ecsetelésére most nem is térnék ki. Nálunk a nyers saláták fő fűszere oregánó, kakukkfű, rozmaring – meg ami még a kezem ügyébe kerül – társaságában. A másik kedvenc a csirkecomb rengeteg bazsalikommal megszórva, jó sok fokhagymával ellátva, ketchuppal beborítva, sörrel nyakon öntve, ropogósra megsütve.

A legújabb szerzemény pedig kedvenc kollégám (bizony, nem kollegina!) receptje, az epres-bazsalikomos süti, melynek receptjét szó szerint idézem:
„Süss piskótát! - ezt gondolom nem kell részletezni. Tejszínhabba porcukor+vaníliás cukor+ habfixáló. Ha összeállt, az eper egy részét pépesítve keverd bele. Utána fel kell kenni a piskótára, vágott epret végigrakni, és nagyra vágott bazsalikommal betakarni. Mivel a bazsa nem túl szexi, ezért próbáld ki szendvicsben: piskóta ketté, közé tejszínhab, bazsa, eper, majd rá a teteje, amire tejszínhab és eper félben.”

Hát így. Hiába, a férfiak nem bonyolítják túl a dolgokat, fő, hogy anyag legyen benne rendesen. Kipróbáltam, isteni, de mire lencsevégre kaphattam volna, felfalta a család, úgyhogy be kell érnetek a királyi pár fotójával.