Szeged belvárosától délkeleti irányban terül el Szőreg települése, amelyet gyakran csak a "Rózsa hazájaként" emlegetnek. A szőregi virágtermelők minden év júniusában a háromnapos Szőregi Rózsaünneppel népszerűsítik a gyönyörű és illatos virágokat.

Idén június 24. és 26. között immár 12. alkalommal várják az érdeklődőket Szőregen. A rózsatermesztés hagyománya itt egészen 1894-ig nyúlik vissza, amikor először telepítettek eladási céllal rózsatöveket. A nemesítők évtizedes munkával hoztak létre évente akár többször is virágzó fajtákat.

A Rózsaünnep alkalmával virágba borul minden, mintegy 1 millió szál rózsát használnak fel a díszítéshez. A szőregi rózsák fesztiválja alatt az érdeklődők rózsaföldeket látogathatnak meg, ahol betekintést nyerhetnek a rózsatermesztés mindennapjaiba.

2003-ban nyitott meg Szőregen az ország első Rózsamúzeuma, amely a helyi rózsatermesztés emlékeit őrzi.

Minden évben nagy várakozás előzi meg a szombati karneváli felvonulást, amikor feldíszített kocsik vonulnak végig az utcákon, rózsákat osztogatva a nézőknek; a Rózsakirálynő-választást, Szőreg legszebb előkertjének valamint legkedvesebb szomszédasszonyának megválasztását.

A Szőregi Rózsaünnepnek nem kis szerepe van abban, hogy 2004-ben a szőregi rózsa hungaricum lett.

További hasznos információk és részletes program itt és itt.