Minden évben tömegével árulják a muskátlit a piacokon, és sokan szeretnék, ha a növény igazi óriássá növekedne.

Aki azt szeretné tudni, mitől olyan pompás az osztrák vagy svájci ablakokban nyíló futómuskátli, azt el kell keserítenem, sajnos én sem tudom, bár engem is érdekelne.
Viszont az állómuskátlival kapcsolatban hallottam egy-két tippet.

A muskátliról annyit kell tudni, hogy Afrika déli részéről származik, ott hatalmas méretű cserjeként vadon nő. Ami itt, Közép-Európában furcsának tűnhet, hogy eredeti élőhelyén gyakran sövénynek nevelik.

Mit kell tennünk, hogy a zsenge, két-három leveles muskátlinkból ilyen óriás legyen? A válasz a megfelelő teleltetésben rejlik. Először is ősszel nem szabad kidobni a növényt, mondván, hogy tavasszal majd veszünk újat, de a pincében vagy garázsban sem szabad teleltetni, mert az gyakran túl hideg és sötét.
Dél-Afrikában a tél sokkal enyhébb, mint nálunk, jóval fagypont felett van a hőmérséklet, és sok a napfény. Tehát mindössze annyit kell tennünk, hogy ősszel a muskátlit világos, hűvös helyre állítjuk, pl. egy mérsékelten fűtött üvegházba.

Egy ismerősömnek éppen volt egy használaton kívüli üvegháza, így ősszel oda tette be a felesége kedvenc muskátliját, amely így néhány éven belül terebélyes bokorrá fejlődött.

Azt le kell szögezni, hogy ez a módszer sajnos nehezen megvalósítható, ha mégis sikerül, akkor egy-két éven belül másik problémával szembesülünk, nevezetesen azzal, hogy a hatalmas bokorrá nőtt muskátlit nehéz mozgatni.

 

Aki ezt a módszert nem tartja kivitelezhetőnek, vigasztalja magát azzal, hogy minden évben új színű, formájú vagy illatú muskátlit próbálhat ki.