Erdőszélek, rétek, legelők gombája az óriás pöfeteg (Langermannia gigantea), amely még a 25 kg súlyt is elérheti. Gömb alakú, fiatalon hófehér, később sárgás színű.

Egyszer egy 5 kg-os példányt kaptam ajándékba. Ha nem látom, nem hiszem, hogy létezhet akkora gomba. Csak fiatalon, kirántva, vagy megsütve a legfinomabb csemege. Sajnos én még sohasem találtam, de egy barátunknak van titkos lelőhelye.

Egyszer nagy örömére egy másik réten apró, tojásszerű, fehér gömböcskékre bukkant, melyeket fiatal óriás pöfetegeknek vélt. Mivel éppen nagy volt a szárazság, másnap nem röstellt vagy 10 km-t biciklizni egy kanna vízzel, hogy megöntözze az új lelőhelyet. 

A következő nap reggelén nagy meglepetésére apró, 3-6 cm-es, fehér, hosszú tönkű, feketés-zöldes, dögszagú, ehetetlen szömörcsög-gombatelepet talált. Csalódását csak az enyhítette, hogy megismert egy újabb gombafajt.
 

Az erdei szömörcsögöt egyébként szemérmetlen vagy szemtelen szömörcsögnek is nevezik, ami a formája láttán egyáltalán nem csoda...

 

 

 

A szenvedélyes gombaszedők nem ismernek fáradtságot, ha gyűjtőútra indulnak, de nagyon dühösek, ha valaki megelőzi őket. Az egyszeri gombaszedő, aki minden szem gombát magának akart ("észér" volt, ahogy a rábaközben mondják), egyszer nagy réti csiperkés területre bukkant, de mivel még fejletlenek volta a gombák, leszúrt a telep közepébe egy botot, rajta egy cédulával : "Vigyázat, mérges gomba!!!". Pár nap múlva ment szüretelni. A telep helyén csak a gombák tönkjei meredeztek és a boton egy másik cédula: "Köszönöm, finom volt." Aláírás: Gombaszakértő.