Június harmadik vasárnapja Apák napja, amely már évek óta nálunk is ünnepnek számít, bár közel sem olyan bevett dolog, mint más országokban (egyébként mindenhol más-más napra esik). Anyák napján egyértelmű a virág, de mi van az apákkal?


Gondoltam, mielőtt belevetem magam a szakirodalom tanulmányozásába, gyors felmérést végzek férfi munkatársaim, ismerőseim körében, milyen virágnak örülnének. A többség sűrű „ööööööö” és „hmmmm” után is csak annyit tudott magából kipréselni, hogy „ne koszoljon”, „ne rózsa legyen”, „önlocsoló legyen”.
A konkrétabb ötletek: kaktusz, húsevő növény, bonszaj, kis kokacserje. (Pedig ha tudnák, mennyi gond van ezekkel!)
Mindez arra enged következtetni, hogy nálunk még mindig nem hétköznapi dolog, ha egy férfi virágot kap. Vagy az én ismerőseim nem abba a kultúrkörbe tartoznak…

Az esküvőn még mindenkinek természetes, hogy a vőlegény gomblyukában ott fityeg a menyasszonyi csokor kicsinyített mása, később meg már valahogy ciki a virág. Pedig a szeretet, a szerelem, a megbecsülés jelképe, vagy csak simán kedves meglepetés. Miért ne részesülhetnének a férfiak is belőle?  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A virágosok szerint már egyre elterjedtebb a dolog, igaz, köztük is vannak ízlésbeli különbségek.
Úgy tűnik, lassan háttérbe szorul a sokszor ballagásokon is favorizált zöldség- vagy bonboncsokor (szerencsére- jegyzem meg csendesen).

 

Van számos kifejezetten férfias virág, általában a lényeg, hogy hosszú és nagy legyen (persze, mi más…). Ilyenek pl. a kardvirág - melyet széplegényfűnek is neveznek -, a kála, a díszhagyma, az orbáncfű (hypericum), a flamingóvirág (anthurium) vagy a leucadendron (széleslevelű tobozbokor). A választékból személyes kedvenceim a szarkaláb és a napraforgó; annyira egyszerűek és szépek!

A férfinak szánt csokor színei ne legyenek túl harsányak: kék, lila, bordó, zöld, sárga, de inkább sötétebb árnyalatokat válasszunk. Lehetnek benne zöldes-barnás termések, bambuszok, az ananásztól vagy articsókától kezdve a különleges faágacskákon át a lótusztól a mákgubóig bármi. További ötletek itt.

Férfiaknak csak páros számú virágot illik adni, és soha nem kicsi gömb alakú csokrot. Ez utóbbi alól egyetlen kivételt ismerek, mely nálunk eddig még mindig bevált: Unicum virágmintás papírba csomagolva, szalaggal átkötve, fejjel lefelé átnyújtva. Kicsi, gömbölyű, de hatásos!


Boldog Apák napját!