Mint minden nyavalyára, a tó algásodására is igaz, hogy jobb megelőzni, mint kezelni.

 

Az algák szaporodásának féken tartásához több dologra is ügyelnünk kell. Az egyik alapvető körülmény a tó elhelyezése: az algaprobléma gyakori forrása, hogy a tavat tűző napra építették. Naponta legfeljebb 4-5 órát kapjon a vízfelület direkt napot, a többi időszakban, elsősorban a déli-kora délutáni órákban gondoskodjunk árnyékolásról. A biológiai folyamatok meleg vízben gyorsabban zajlanak, gyorsabb az algák szaporodása is. Ha árnyékolunk, hűvösebb marad a víz. Árnyékot nyújthat egy épület, fa, bokor, a partszegélyre telepített magasabb növekedésű nád, gyékény stb., és a vízfelszínt borító úszó növények.

Törekedjünk arra, hogy a vízfelszín minimum egyharmadát növények pl. tavirózsa (Nymphea), vízijácint (Eichornia crassipes-kép lent) és úszók borítsák.
A vízi- és mocsári növények tömege azért is fontos, mert táplálékuk ugyanaz, mint az algáké. Ha sok növényünk van, azok kivonják a felesleges tápanyagokat a vízből, „eleszik” azokat az algák elől. Éppen ezért javasoljuk, hogy a növények ültetőközege ne legyen túlságosan tápdús: ne „trágyázzuk” a vizet, hagyjuk, hogy a tóból vonják ki a tápanyagokat!

 

A pangó víz szintén kedvez az algáknak. A vízgépészet tervezésénél, beüzemelésénél ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak átmozgatatlan, pangó vizes részek (ezeket szeretik amúgy a szúnyoglárvák is). A víz megfelelő oxigéntartalmát biztosíthatjuk oxigéntermelő hínárfélék telepítésével. Mechanikailag a legegyszerűbb csobogó, szökőkút, patak építésével megoldani, de lehet víz alatti levegő-beporlasztással is. Ha elégséges az oxigén, a lebontó folyamatok optimálisan zajlanak le, nincs berothadó, bebüdösödő víz.  

Ügyeljünk az optimális víz-hal arányra! Egy 6-8 m3 vizet tartalmazó tóban gond nélkül tartható 15-20 db 10 cm-es aranyhal. A halak telepítésénél vegyük figyelembe, hogy azok nőnek, sőt szaporodnak is!
Ne vigyük túlzásba halaink etetését! Csak annyit adjunk, amennyi 2-3 perc alatt elfogy, és ezt is ritkán. Sok haleledel = sok halürülék = újabb jelentős alga-táplálékforrás. Bio etetési tipp: esténként néhány órán át égessünk lámpát a parton vagy a vízen, a vízbe potyogó rovarokat megeszik a halak.
Az élő vízibolhák szinte kizárólagos tápláléka az egysejtű algák tömege. Ha elegendő vízibolha él a tóban, nem lesz gondunk az algákkal. Vízibolhát szerezhetünk a jobban felkészült akvarista boltokból, vagy mi magunk is gyűjthetjük egy környékbeli természetes állóvízből. Vigyázat: a vízibolhákat a halak is szeretik – megenni. Tehát az ideális képlet: sok vízibolha + kevés hal = kevés alga.

Vegyszerekkel csak időszakosan lehet a vizet algamentesíteni. A berakott vegyszer elöli az algát, de az okokat nem szünteti meg. Az elölt algatömeg bomlásnak indul, ez pedig újabb tápanyag-utánpótlás a következő alganemzedéknek. Ha mindenképpen vegyszerrel kívánunk védekezni, azt időben kezdjük el, ne várjuk meg, amíg híg spenótszerűség lötyög a tavunkban!  

Köszönet a cikkért Tóth Zoltánnak (http://www.toepites.hu/).